ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Madonna della Strada,
på hjørnet af Via di San Marco og Via degli Astalli
Edicola med Madonna della Strada i Via di San Marco. cop.Leif Larsson

På nordsiden af Via di San Marco ligger efter Via degli Astalli Jesuiternes hovedkvarter Casa Professa eller Casa Generalizia dei Gesuiti.

Ejendommen fylder hele karréen nord og vest herfor og på bygningens sydøstlige hjørne mellem de 2 ovennævnte gader sidder et af de små gadealtre, som man træffer så mange af i netop dette område.

Her ses en smukt udskåret marmorramme fra slutningen af 1500-tallet, med krummelurer foroven, indeholdende en lille indskriftsplade med teksten "Sub tuum praesidium" : "Under din beskyttelse", den første linie i en af de tidligste Maria-bønner.

Det billede, som idag findes i rammen, blev opsat i 2006, da bygningen blev restaureret. Tidligere var her et maleri af en siddende og bedende, eller i tanker forbybet, Jomfru Maria, som holdt hænderne foldet beskyttende over sin gravide mave.

Billedet var efterhånden blevet meget medtaget og så mørkt, at det var svært at skelne detaljerne, hvorfor det blev udskiftet med en helt anden Maria-fremstilling. Det drejer sig om en kopi af det undergørende Madonna-billede, kaldet Madonna della Strada, som opbevares i Kirken Il Gesù.

Under rammen sidder en arm med en lille, pyntelig smedejernslygte.

Over rammen og indskriften hænger en lille baldakin i pagodefacon med et kors på toppen.

Af et fotografi i Grioni's bog om disse "Madonnelle" (se litt.liste forneden) fremgår det, at der må have været endnu et ældre billede i rammen, da bogen blev skrevet i 1975. Der var også her en Madonna med Barnet, men placeret modsat nutidens (og altså med Barnet til venstre) og tilsyneladende af Vladimirskaja-typen, som på græsk kaldes Eleusa-ikoner.

Edicola med Madonna della Strada i Via di San Marco. cop.Leif LarssonLitteratur om Edicola med Madonna della Strada:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 182.
Grioni, John S. : Le edicole sacre di Roma. - Editalia, cop. 1975.
- side 50.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori, 1980.
----Rione IX Pigna, Parte Prima / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione.
--------- side 54.
Se foto af det tidligere billede på Chi era costui.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson (tekst) og Leif Larsson (fotos) - siden er oprettet d. 5.8.2013 og sidst opdateret d. 27.8.2013