,
ANNAS ROM GUIDE

Edicola med Madonna med Barnet
(Madonna del Buon Consiglio)
i Via dei Cappellari nr. 81

Se ovenfor nr. 64 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

Højt oppe på muren over indgangen i Via dei Cappellari nr. 81 sidder et lille majolikarelief i klare farver af Jomfru Maria og Jesus-Barnet. Det er et af de små gadealtre, som dette område er så rigt på.

Relieffet stammer fra 1800-/1900-tallet og kunstnerens navn kendes ikke.

Portrættet af Madonna, der læner sin venstre kind mod Barnet, som rækker sin venstre hånd mod sin moder, udgør den øverste halvcirkel af en ellipse. Det vil sige, at selve buen først begynder over personernes hoveder, som er omgivet af brede glorier. Når man ser nærmere efter, ses også Barnets lille højre hånds fingre holde ømt om Marias hals mellem hendes hår og hovedklædet.

Majolikarelieffet er glaseret i klare farver, personerne er hvide med brunt hår, glorierne er kraftigt gyldne og baggrunden derover og ved siden af er klart blå. Hele udførelsen er foretaget i en Della Robbia-stil, men det er altså ikke en af disse kunstnere der er ophavsmand - derimod er den nyere tids kunstner ganske tydeligt blevet inspireret af Della Robbia's værker.

Relieffet er indsat i en profileret ramme i form af e n nichebue, men der er ikke opsat nogen lille hylde under det, så de andagtssøgende kan sætte en blomst eller tænde et lys. Der er heller ikke nogen form for belysning på relieffet.

Der findes i Rom ganske mange af netop denne slags farvede og glaserede majolikarelieffer. Og de findes i flere forskellige typer. Af relieffer, hvor Madonna og Barnet er fremstillet på samme måde (à la Madonna del Buon Consiglio) som dette i Via dei Cappellari, kan nævnes:
Et i Via di Tor de' Conti 13, på hjørnet af Via Baccina (højt oppe på murhjørnet),
et i Via della Barchetta nr. 12 (over indgangsdøren),
et i Via in Miranda nr. 10 (indsat i en firkantet ramme),
et i Vicolo del Bologna nr. 23 (mellem vinduerne på førstesalen),
et i Via Sistina nr. 104a (her i en smal, udskåret ramme).

 

Litteratur om Edicola med Madonna med Barnet i Via dei Cappellari 81:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 309.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010-. (A spasso con la storia)
- Volume 5: Rioni: VI - Parione, IX - Pigna. (2014).
------- side 54.
Info.roma.it: Madonna col Bambino di Via dei Cappellari.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.2.2021