ANNAS ROM GUIDE

Ospizio dei Pellegrini Boemi

--- Via dei Banchi Vecchi nr. 131-132 ---

Se nr. 75 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

I Via dei Banchi Vecchi nr 131-132 står et mindre hus med kun 3 fag. Det er det såkaldte Ospizio dei Pellegrini Boemi: Herberget for Pilgrimme fra Böhmen, som grundlagdes allerede i 931 af Grev Borsivoglio, der senere blev Konge i Böhmen og konverterede til Kristendommen samme år, hvorefter han foretog en pilgrimsrejse til Rom.

Senere kom Kejser Karl IV til Rom i 1355 og gav penge til opførelsen af huset, som måtte genopbygges i 1457. Disse begivenheder mindes på husets facade, hvor der på midten, mellem første- og andensalen og bag en lygte i smedelejernarm sidder en lille indskriftstavle med teksten: "Carolus Imperator - III Rex Boemie - me fec - it et H. Roraw pro - curator Hospitalis - presentis et nacio - nis Bohemorum ruin - osum refecit anno - MCCCCLVII" : "Jeg blev bygget af Kejser Karl IV, Konge af Böhmen, og H. Roraw, prokurator ved dette Hospital og af böhmisk nationalitet, genopbyggede mig, da jeg var i ruin, i året 1457". (se foto på www.borgato.be)

I tilknytning til Ospiziet fandtes også et lille kapel, Cappella di San Boemio, men sammenslutningen, som passede Kapel og Herberg, var viet til San Metodio.

Ejendommen (se foto på www.borgato.be) har 4 etager og en overbygget og tilbagetrukket 5.etage bag en terrasse. Det er en synligt ældre ejendom - men restaureret i tidens løb - med en bred firkantet portåbning i nr.131 og en høj portbue i kvaderstensramme til højre (se foto på www.borgato.be). Buen toppes af et lille, aflangt, tilgitret vindue, mens førstesalens vinduer er små og kvadratiske uden rammer. Anden- og trediesalens vinduer har derimod enkle rammer i travertin. I en lille indre gård kan man se rester af de gamle teglstensmure.

I lang tid benyttede pilgrimme fra Polen også dette Herberg, indtil de kunne oprette deres egen institution.

Det skal have været i bygningen her, at franciskanermunken Giovanni Maltei da Calvo i 1539 grundlagde lånekontoret Monte di Pietà, som i 1585 af Pave Sixtus V blev flyttet til Via dei Coronari.

I 1644-1655 lod Pave Innocens X Ospizio dei Pellegrini Boemi sammenlægge med det nærliggende Ospizio della Trinità dei Pellegrini.

I bogen "Le strade di Roma" (se litt.note nedenfor) genfortælles en gammel historie om Kejser Karl IV (Carlo IV): I forbindelse med at han skulle besøge Rom i 1355 for at blive kronet den 9. April i Peterskirken, havde han lovet Paven, at han ikke ville komme ind i byen før selve kroningen skulle finde sted. Han ankom imidlertid i god tid allerede den 2. April og slog sig derfor med sit følge ned i kvarteret Prati di Nerone, men han kunne ikke modstå fristelsen for at bese byen, når han nu var så tæt på. Han klædte sig derfor ud som pilgrim og kom på denne måde uset ind og kunne i flere dage bevæge sig incognito rundt i Rom. Undervejs overnattede han i et beskedent hus, som han senere købte og lod indrette til herberg for andre pilgrimme fra sit land.

 

Litteratur om Ospizio dei Pellegrini Boemi:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 155.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione V Ponte, Parte IV / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1981. --- side 70, 72, 88.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 14 og 20 (før de nyeste fund).
Le strade di Roma / Claudio Rendina, Donatella Paradisi. - Roma : Newton & Compton editori, 2004.
--- Voume Primo : A-D. ----- side 166, 167.
Alvaro de Alvariis: Via de' Banchi Vecchi.
borgato.be: Strade della Roma Papale: Via dei Banchi Vecchi. (fotos III)
Chieracostui.com: Ospizio dei pellegrini boemi.
Info.roma: Ospizio dei pellegrini boemi.
Romasegreta.it: Via dei Banchi Vecchi.
Wikipedia (italiensk tekst): Via dei Banchi Vecchi.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.4.2019 og sidst opdateret d. 7.4.2019