ANNAS ROM GUIDE

Palazzo D'Aste Pericoli Sterbini

--- Via di Monserrato nr. 149 / Piazza de' Ricci ---

Se nr. 70 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

I kvarteret Rione Regola står på hjørnet af Via di Monserrato og Piazza de' Ricci et stort palæ, som kaldes Palazzo D'Aste eller Palazzo Pericoli og idag Palazzo Sterbini efter de forskellige ejere. Ofte omtales bygningen med alle 3 navne: Palazzo D'Aste Pericoli Sterbini.

Palæet er opført i slutningen af 1600-tallet på en grund, der tidligere tilhørte Orsini-familien., samt på et område, der i Middelalderen kaldtes Monte Planca Incoronati. Her ejede familien Planca Incoronati nogle huse imellem en gruppe Middelalderhuse, hvoraf andre tilhørte den nu forsvundne kirke San Nicola degli Incoronati, som iøvrigt også stod under familiens beskyttelse. Hele dette kompleks blev revet ned i perioden 1508-1512, da Via Giulia skulle anlægges. Nord for den nye gade byggedes Palazzo Planca Incoronati, som også tilhørte Orsini-familien, der var i slægt med Incoronati-familien.

Palazzo Planca Incoronati blev fuldstændigt ombygget i 1694, da D'Aste-familien ønskede at opføre et familiepalæ på stedet.

D'Aste-familien, som levede i Rom fra slutningen af 1500-tallet til 1700-tallet, byggede også et andet palæ i byen, nemlig det Palazzo d'Aste, som findes i Via Ripetta 142.

Palazzo D'Aste Pericoli Sterbini i Via di Monserrato menes udført efter tegning af arkitekten Giovanni Antonio De Rossi (1616-1695). Palæets hovedindgang findes i nr. 149 gennem en høj og statelig portal, der strækker sig over både stueetagen og førstesalen, hvis 5 små vinduer er kvadratiske og indsat i brede og kraftigt profilerede rammer. Den imponerende høje port er flankeret af profilerede, flade søjler, der toppes af kapitæler med løvehoveder.

Stueetagens 6 fag mod gaden har numrene 146-150, hvor nr. 146, 147, 148 og nr. 150 udgøres af brede portbuer i lyse, brede stukrammer, mens det sidste fag (efter nr. 150) blot udgøres af et vindue i stueetagen

Facaden i 5 etager er pudset op i en lys, beige farve, der brydes af smalle etageadskillelsesbånd under anden- og trediesalens vinduesrækker, som begge er høje og indsat i profilerede rammer ved vandrette overliggere. Fjerdesalens vinduer derimod er blot i profilerede rammer.

Mod Piazza de' Ricci har palæet 10 fag, udsmykket på samme måde. I det sjette fag fra gaden er der en stor og høj portal, dækkende over 2 etager, som idag er tilmuret og ændret til at rumme en indgangsdør i stueetagen og et vindue - der er lidt mindre end de øvrige - på førstesalen. Portalen (med husnummer 143) består af en profileret ramme med et kraftigt vandret gavlparti, der i hver side hviler på firkantede felter med basrelieffer af løvehoveder.

Et kraftigt profileret tagudhæng fuldender facaderne.

Inde i Palæets gård står - modsat indgangen - en fontæne udsmykket af en lilje i relief. Det drejer sig om en murfontæne indbygget i en høj niche omsluttet af en profileret bue, der flankeres af flade, profilerede søjler, som ender i flade kapitæler, der danner afsæt for endnu en profileret bue som top. Under denne sidder et stort rundt vindue i bred ramme ovenover en flad oval ramme omkring relieffet af Farnese-familiens våbensmærke, liljen. I nichen nedenunder er der opbygget en slags grotte med "drypsten" af lavastykker og beplantning. I midten stikker et løvehovede frem, hvorfra vandet risler ned i et dybt skålformet bassin.

Har man mulighed for at komme ind i gården, er det også interessant at betragte de lukkede balkoner i hver side og forskellige stauer opstillet meellem potter med blomstrende planter. (Se her et smukt foto fra gården, på Roma Segreta - rul lidt ned på siden!)

D'Aste-familien uddøde i 1slutningen af 1700-tallet, hvorefter ejendommen overgik til Pericoli-familien, som især gjorde sig gældende i midten af 1800-tallet. Endelig købtes Palæet af Sterbini-familien, men idag er det tilsyneladende overtaget af en ejerforening.

Den 30. Marts 1864 lod den 72-årige Kardinal Domenico Savelli redigere sit tidligere skrevne testamente, mens han opholdt sig i Palazzo D'Aste Pericoli Sterbini i svag og svækket tilstand, bistået af sin arving og nevø Gregorio Savelli. Her i Palæet døde Kardinalen den 30. August 1864. Han blev begravet i Kirken Santa Maria in Aquiro.

 

Litteratur om Palazzo D'Aste Pericoli Sterbini:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 47-48.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola / a cura di Carlo Pietrangeli. - Parte II: 3. edizione, 1984. ------- side 20.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Pulvers, Marvin: Roman Fountains : 2000 Fountains in Rome : a complete Collection. Roma, "L'Erma" di Bretschneider, 2002.
- side 510-511.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005..
- side 386-387.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 581.
Alvaro de Alvariis' Photostram på Flickr.
Info.roma.it: Palazzo D'Aste Sterbini.
Romasegreta.it: Via di Monserrato.
Romeartlover.it: Courtyards ... in Via di Monserrato.
www.borgato.be: Via di Monserrato.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 22.3.2021 og sidst opdateret d. 23.3.2021