ANNAS ROM GUIDE

Torre dei Margani

Piazza Margana nr. 41 / Via Margana nr. 9

Se nr. 15 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Casa e Torre dei Margani. - cop.Bo Lundin
cop. Bo Lundin

På nordsiden af Piazza Margana står en samling gamle huse bygget tæt op af et Middelaldertårn. Det drejer sig om Margani-familiens beboelseskompleks, kaldet Casa dei Margani, og tårnet Torre dei Margani.

Adressen angives nogle gange som Piazza Margana nr. 41, da Casa dei Margani har indgang i nr.40, til venstre for Tårnet, og Via Margana begynder til højre for Tårnet med ejendommen nr.9. Gennem den smukke portal ved siden af Tårnet er der adgang til udstillings- og koncertsalen Sala Margana.

Tårnbygningen stammer fra 1300-tallet og er opført i teglsten. Det mangler toppen og visse dele er tilbygget senere. Søjlen, som ses forneden til venstre for døren, har jonisk kaiptæl og er indsat i en gammel døråbning.

I muren er indsat 2 runde relieffer med Margani-familiens våbensmærke, ørnen. De stammer fra 1400-tallet.

Casa e Torre dei Margani. - cop.Bo Lundin
cop. Bo Lundin

Det øverste af de 3 vinduer ud mod Pladsen er indsat i en delvist tilmuret buet åbning. De 2 andre vinduer er åbnet på senere tidspunkter. Tårnets indre har stueetage og 3 øvre etager.

Indgangsdøren til Tårnet er indrammet af en bred, moduleret marmorkarm med vandret overligger, mens porten til højre er omgivet af en smuk, udskåret portal i marmor, genbrugt fra senantikke bygniner. Bag porten ligger en lille gårdsplads, som oprindelig har været meget større. En del af den er idag overdækket og inddraget til konferencesal.

I tårnmuren ud mod gården er der indemuret antikke søjler med joniske kapitæler fra Middelalderen. På førstesalen er der en loggia med 3 tilmurede buer på antikke søjler, som stammer fra 1400-tallet. På dette tidspunkt blev Tårnets facade også dekoreret med et malet mønster af stenkvadre, samt andre malerier i gråtoner, hvoraf der idag intet er tilbage.

På bagsiden af Tårnet er der tilbygget flere etager af Margani-familiens hus, ligesom Tårnest vestside er bygget ind i husets forside. Man kan altså ikke udefra se hverken Tårnets vestside, dets nordmur eller ret meget af dets østside.

Casa e Torre dei Margani. - cop.Bo Lundin..... Casa e Torre dei Margani. - cop.Bo Lundin
cop. Bo Lundin

Tårnet er bygget på resterne af en ældre søjlegang, hvoraf enkelte søjler er bevaret, som det ses i facaden. Rester af tidligere bebyggelse, muligvis fra Antikken, er fundet netop i dette område.

I 1305 ejedes ruinerne af Mellini-familien, der solgte "et hus fuldt af antikke rester, heriblandt også 3 søjler" til Margani-familien, som muligvis var bygherre på det Tårn, der kom til at knejse på den gamle søjlegangs rester. Denne magtfulde familie besad også ejendomme andre steder i Rom og imellem disse også flere tårne: det såkaldte Torre dei Borgia ved Via del Fagutale og et tårn ved Kirken Sant'Eligio di Ferrari.

I 1480 var Torre dei Margani vidne til en grufuld tragedie, da Pietro Margani en sen aften blev myrdet af Prospero Santacroce netop foran indgangen til Tårnet.

Litteratur om Torre dei Margani:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- : Kort 14+ 19.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione XI S.Angelo - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 94, 96.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 185-186.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 408.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005..
- side 226, 227.
Info.roma.it: Torre dei Margana.

Medioevo.roma: Torre dei Margani.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.11.2016 og sidst opdateret d. 3.11.2016