ANNAS ROM GUIDE
Convento delle Oblate Filippine

Også kaldet Monastero delle Filippine, Collegio delle Filippine eller Giardino delle Filippine.

Klosteret/kostskolen er indrettet i den tidligere Villa og Palazzo Sforza ved Via dei Quattro Cantoni mellem Colle Oppio og Colle Viminale i Rione Monti.

Klosteret startede som et børnehjem og kostskole for fattige piger, som folk kaldte "Le zitelle di San Filippo". De fik her kost og logi samt uddannelse efter San Filippo Neri's principper, som videreførtes af hans "elever" kaldet "gli oratoriani" eller "i (padri) filippini". De unge, fattige, ugifte piger udgjorde et stort socialt problem i Rom igennem mange århundreder. Mange humanitære organisationer udførte et stort arbejde for at hjælpe disse piger og ved "La festa delle Zitelle", som afholdtes den 25.marts, fik de en medgift og dermed mulighed for at indgå ægteskab og komme til at leve et almindeligt, anstændigt liv.

I bygningen er indkorporeret Torre dei Graziani, ét af de to middelaldertårne kaldet Torri dei CapocciVia Giovanni Lanza.

Klosterets hovedindgang er i nr.50 i Via dei Quatto Cantoni, foran den er der en indhegnet forgård med pilastrer, der er renoveret i Umberto-tidens stil, og en smuk rokoko-låge. Facaden er opdelt i 3 dele af nogle høje flade søjler og ovenover er der et kønt lille udsigtstårn, måske fra den første halvdel af det 17.århundrede. En dobbelt trappe med balustrade fører op til hoveddøren, der sidder i en smuk ramme ligesom vinduerne, der har trekantede galvfelter med guirlander og sidekonsoller og under vindueskarmene er Sforza-familiens mærke, granatæblet, indsat. Den øverste etage har lignende vinduer, men i gavlfeltet sidder en konkylie.

Ved siden af Klosteret/kostskolen ligger den lille Kirke San Filippo all'Esquilino, der blev bygget i 1827. Overfor sidebygningen ud til Via Sforza lå et Augustinernonne-kloster med en kirke for Santa Maria Annunziata delle Turchine bygget i 1675. Ifølge Vasi overgik også Collegio delle Filippine til Augustinernonnerne, som 1740 gjorde det til en del af deres Kloster.


Litteratur om Convento delle Filippine:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 796.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.23.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 75, 91.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti. del 2: side 52ff.
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 71.
Zaccagnini, Carlo: Le ville di Roma. Newton Compton editori, 1976.
- side 247f.
Rome Art Lover: Monastero delle Religiose Filippine.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret d. 7.5.2005