ANNAS ROM GUIDE

Vicolo di Porzia / Vicolo dell' acquarolo

Se over nr. 119 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Se også: KORT over Monte dei Cenci

Den lille gyde, kaldet Vicolo di Porzia eller Vicolo dell' Acquarolo, findes ikke mere, idet den i 1700-tallet blev lukket af Cenci-familien, der ejede området Monte dei Cenci, hvor gyden førte op til højtoppen Piazzetta di Monte dei Cenci. Familien havde mange ejendomme på og omkring denne kunstigt skabte bakke og de lukkede gyden af ved at bygge en smal 2-etagers bygning med en portbue i stueetagen mellem 2 af deres andre huse på sydsiden af Via di Santa Maria dei Calderari. Her har mellembygningen gadenummer 40.

Vicolo di Porzia løb fra Via di Santa Maria dei Calderari mod syd i let vestlig retning, nogenlunde parallelt med Via dell'Arco dei Cenci.

Det lille Cenci-hus, som lå mellem Via dell'Arco dei Cenci (mod vest) og Vicolo di Porzia (mod øst), - og som stadig kan ses på dette sted idag - beboedes i begyndelsen af 1500-tallet af Porzia Cenci, som var enke efter Valerio Cenci, der var død omkring 1561, hvor parrets søn Ludovico var blot en 4-6 år gammel. Man må formode, at Porzia først har levet med sin mand (parret blev gift i 1555 eller 1557) og børn (foruden Ludovico fik de datteren Clizia) i den ældre del af Palazzo Cenci, som ses syd for Buen Arco dei Cenci. Og at hun muligvis først er flyttet herfra og ind i den mindre ejendom ud mod Via di Santa Maria dei Calderari efter Ludovico's ægteskab med Laura Lante i 1575. Porzia Cenci har således levet her i omkring 17 år til sin død i 1592.

Porzia var forøvrigt selv af Cenci-slægten, af den gren som stammede fra Girolamo Cenci og Caterina Capocci eller Margani, hendes oldeforældre. Hun har derfor givet levet hele sit liv i et af familiens ejendomme på Monte dei Cenci.

I 1500-tallet var Vicolo di Porzia forsynet med 2 buer, så det er muligt, at den lille mellembygning med portbuen oprindeligt var været en åben og tilgængelig bue, ligesom for eksempel Arco dei Cenci, der også forbinder 2 palæer. Hvor den anden bue har stået præcist, er ikke godt at vide, men igennem den kom man tilsyneladende ind på en lille plads, en form for indre gårdsplads, som siden er inddraget i Palazzo Cenci. Det var fra denne, at der gik en smal sti eller trappe op til Piazzetta di Monte dei Cenci, hvor Kirken San Tommaso dei Cenci står og hvor hovedindgangen til Palazzo Cenci ligger.

Vicolo di Porzia blev som nævnt lukket af familien i 1700-tallet, men det var stadig muligt for familien at benytte stien/trappen op til højtoppen. Denne adgang blev først endeligt lukket i 1862.

Man kan muligvis danne sig et lille indtryk af gyden og Porzia's hus ved at besøge Ristorante Al Pompiere, som er indrettet i de nedre etager af Palazzo Cenci. Stedet har indgang fra Via di Santa Maria dei Calderari nr. 38 og strækker sig gennem huset. Rummene har bevaret de gamle loftsmalerier fra 1600-tallet.

 

Se også: KORT over Monte dei Cenci

 

Litteratur om Vicolo di Porzia:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18.
Bevilacqua, Mario: Il Monte dei Cenci : una famiglia romana e il suo insediamento urbano tra medioevo ed età barocca. Roma, Gangemi Editore, 1988. (Roma, storia, cultura, immagine, 3).
- side 52, 142, 278, 279.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 28 (før de nyeste fund).

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 10.2.2018 og sidst opdateret d. 14.2.2018