ANNAS ROM GUIDE
Scesa di Leone Proto, eller:

Scenta di Marforio


I Middelalderen var der en vej nede fra Forum i den vestlige ende af Trajan's Forum under Capitol, nede hvor Via dei Fori Imperiali starter idag ved Piazza Venezia lige før Via di San Pietro in Carcere. Den gik henover Trajan's Forum og op ad højen ovenfor, henover det buede område af Trajan's Marked, der dengang var delvist begravet under jord og bevoksning og udbygget til Kirken Sant'Abbaciro de Militiis med et tilhørende kloster. Den første del af denne vej kaldtes "Scenta di Marforio" eller "Scesa di Leone Proto". Den svarer nogenlunde til nutidens Clivo Argentario og var opkaldt efter Pave Leo VIII (963-965), som var "proto scrinario", "overarkivar" i Kirkestaten, før han blev pave.

Vejen lå i området "Macello dei Corvi" og gik fra Via Macel' dei Corvi (omtrent ud for nutidens trappe op til Monumento di Vittorio Emanuele II) og mod sydøst langs antikkens Clivus Argentarius, forbi ruinerne af gravmælet for Caius Publicius Bibulus (på venstre hånd) og en lille sidegade til Via di Testa Spaccata og området Piè di Mercato mod øst med ruinerne af den vestlige exedra fra Basilica Ulpia og ned til ruiner af taberner fra Kejser Trajan's tid og ruiner af den lille nordvestexedra fra Trajan's Forum til vejen Via di San Lorenzo in Ascesa, der - som den næste del af vejforløbet - gik tværs over Forumdalen fra den gamle kirke San Lorenzo de Ascesa og til ruinerne af Trajan's Marked og Klosteret og Kirken San Abbaciro de Militiis.

I 1932 blev San Lorenzo de Ascesa revet ned og sammen med denne og de omliggende bygninger forsvandt også Scesa di Leone Proto, da Via dell'Impero, den nuværende Via dei Fori Imperiali, blev anlagt.


Litteratur om Scesa di Leone Proto:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton Editori, 1975.
- side 505, 525, 547.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 621.
Lombardi, Ferrucci: Roma, le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 1998.
- side 69.

Kort over området
Kort over områdets antikke ruiner
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet ca..11.5.2003 og sidst opdateret d. 23.2.2007