ANNAS ROM GUIDE
Kvartersfontæner

Efter at Pave Sixtus V i 1585 havde beordret den gamle vandforsyning via akvædukterne ind til Rom genåbnet og byen atter kom til at modtage vand i større mængder, fik hvert kvarter sin egen fontæne, hvor borgerne kunne hente frisk drikkevand.

I de kommende århundreder forsvandt mange af disse, men i 1927 vedtog Roms Kommune at genoplive den gamle ide og opsætte en antal kvartersfontæner ("fontane rionali") rundt om i Rom's "rioni" (=kvarterer).

Man koncentrerede sig om de ældste og interessanteste kvarterer og udskrev en arkitektkonkurrence med den opgave at en fontæne til et bestemt kvarter på en eller anden måde skulle afspejle kvarterets historie.

Det blev arkitekten Pietro Lombardi, der vandt konkurrencen med et forslag til 10 murfontæner i gammel stil, og arbejdet blev straks påbegyndt, således at fontænerne stod færdige i løbet af 1927 og 1928.

Det drejer sig om de følgende fontæner:

"Fontanella dei Monti"Rione I Monti er dog ikke en murfontæne, men står frit i Via di San Vito. Den er udsmykket med Rione Monti's 3 buer, der henviser til højene i kvarteret, der har navn efter disse, idet "monti" netop betyder "bjerge, høje". Over højene er der 3 stjerner, hvorfra vandet flyder ned i 3 marmorkummer. - LÆS MERE OM FONTANELLA DEI MONTI.

"Fontanella delle Arti"Rione IV Campo Marzio er opsat i Via Margutta. Da dette kvarter fra gammel tid har tiltrukket kunstnere og stadig gør det, er fontænen prydet med kunstnernes værktøjer: 3 kavaletter, som billedhuggerne bruger til at modellere deres arbejder på, og 3 staffelier for malerne. Ovenover er der en vase med malerpensler og på staffelierne 2 satyrmasker, der symboliserer teatret. Det er fra disse masker, at vandet flyder ned i fontænens kumme.

"Fontanella dei Libri"Rione VIII Sant'Eustachio er opsat i Via degli Staderari i det gamle Universitetskvarter. Den er derfor udsmykket med store bøger, vinkelmålere, passere og matematisk udstyr. Desuden er der fem stenkugler for Medici-familiens våbenskjold, idet det var Medici-Paven Leo X, der grundlagde Universitetet. Et hjorteskind mellem bøgerne, hvorfra vandet flyder ned i kummen, er kvarterets mærke.

"Fontanella della Pigna"Rione IX Pigna står frit på en lille græsplæne på Piazza San Marco. Den er udformet som en "pigna", en pinje-kogle, efter navnet på kvarteret, der er opkaldt efter den antikke bronze-kogle, som idag står i Vatikanet. Vandet flyder ud fra to rør under koglen. - LÆS MERE OM FONTANELLA DELLA PIGNA.

"Fontanella del Timone"Rione XII Ripa er opsat på muren til det gamle Istituto di San Michele ved Lungotevere Porto Ripa Grande. "Timone" betyder "ror" og fontænen er netop udsmykket med et skibs-ror som hentydning til de gamle Tiberhavn Ripa Grande, som lå her overfor Aventinerhøjen.

"Fontanella della Botte"Rione XIII Trastevere er opsat i Via della Cisterna og udformet som en stor vintønde ("botte"), hvorfra vandet fra et spunshul løber ned i et kar. Ved tøndens sider står 2 målebægre til vin. H.V.Morton fortæller, at denne fontæne sprang med vin ved indvielsen i 1927.

"Fontanella delle Tiare"Rione XIV Borgo står frit på Largo del Collonato di San Pietro til højre for søjlegangen foran Peterskirken ved Porta Angelica. Fontænen er udformet som 4 eksemplarer af den pavelige hovedbeklædning, "tiara". 3 af disse er samlet tæt mellem 6 store nøgler og øverst krones de af endnu en tiara. Fra nøglerne flyder vandet ned i 3 store kummer.

"Fontanella delle Palle di Canone" i Rione XIV Borgo er opsat på en mur ud til Largo di Porta Castello. En mængde kanonkugler ("palle di canone") er opbygget i en pyramide under en bue af sten, hvori der også er indsat en kugle på hver side. I en af kuglerne i pyramiden er der udhugget en maske og vandet flyder herfra ned i bassinet nedenunder. Også fra kuglerne i buen springer der en fin stråle vand ned i et kar i hver side.

Endnu en fontæne i Rione XIV Borgo var opstillet på Piazza Scossa Cavalli, der forsvandt, da Via della Conciliazione blev anlagt.

"Fontanella delle Cascatelle" i Quartiere TiburtinaPiazza del Verano blev ødelagt under der voldsomme luftangreb, som raserede hele kvarteret under 2.Verdenskrig. Også denne fontæne var udsmykket med Rione Monti's 3 høje, da dette område var en del af den gamle Rione.

Ud over disse samtidigt fremstillede fontæner findes der imidlertid også andre kvartersfontæner i Rom:

Pietro Lombardi havde allerede i 1926 udført en for Rione XX Testaccio: "Fontana delle Anfore", der er opstillet på Piazza dell'Emporio. Det er en større fontæne, der består af gruppe af slanke romerske amfora'er, hvorfra vandet stille risler ned i et underliggende bassin. Emporium var det sted, hvor skibene i Antikken lossede deres last af vin i amfora'er og de, der var i stykker, blev her smidt i en bunke, der med tidens løb voksede så meget, at der blev dannet en hel høj af tusindevis af potteskår, nemlig "potteskårshøjen" Monte Testaccio.

I 1937 opsattes endnu en kvartersfontæne i Rione I Monti på hjørnet af Via Paolina og Via Liberiana. Den er udført af Marcellino Ginesi og består af en ramme med 2 flade søjler indeholdende en blomsterbort med et vinget englehovede, der sender vand ud i et bassin nedenunder.

En anden kvartersfontæne er opsat på en mur på Piazza della Cancelleria i Rione VI Parione. Den består af en trekantet ramme, hvori der er en kardinalhat med kvaster og et skjold med en grif og en rose. Griffen er Rione Parione's mærke, mens rosen er familien Riario's våben og det var Kardinal Raffaello Riario, der byggede Palazzo della Cancelleria, der står på den store plads mod vest. Fontænen er tegnet af Publio Morbiducci og opført omkring 1929. (Se foto fra borgato.be).


Litteratur om Kvartersfontæner:
Morton, H.V.: Roms fontæner. Nyt Nordisk Forlag, 1973.
- side 261ff.
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton Editori, 2.ed.2003.
- side 468.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 20.2.2005 og sidst opdatere d. 4.11.2023