ANNAS ROM GUIDE
Roms 4 regioner under Kong Servius Tullius

Ifølge den antikke historieskriver Dionysos fra Halicarnassos blev den første administrative opdeling af Rom foretaget allerede af byens legendariske grundlægger Romulus, der opdelte alle borgerne i "curiae" og til hver "curia" knyttede et bestemt område.

Den første "rigtige" opdeling blev imidlertid foretaget under Kong Servius Tullius (ca.578-535 før Kristus), der ifølge legenden var den 6. konge over Rom.

Her blev Rom opdelt i 4 distrikter "regiones" og hver af disse fik et nummer og et navn: Regio I Suburana, Regio II Esquilina, Regio III Collina og Regio IV Palatina.

Udenfor opdelingen holdtes Capitol, som åbenbart ikke regnedes med i selve byen, men som en selvstændig del i sin egenskab af religiøst centrum og fæstning. Også området "Foro Boario", der dækkede havnen ved Tiberen og var et handelscentrum, blev holdt udenfor ligesom Aventin, der var beboet af en meget broget befolkning, hvoraf de fleste var udlændinge. Aventin blev først del af selve byen hundrede år senere.

Servius Tullius' opdeling holdt sig ellers uændret indtil Republikkens slutning. Sandsynligvis har den ikke fungeret så tilfredsstillende tilsidst, efterhånden som byen voksede sig større og større, hvilket startede allerede i slutningen af det 3. og begyndelsen af det 2.århundrede før Kristus.

Men først i slutningen af det 1.århundrede før Kristus i begyndelsen af Kejsertiden tog Kejser Augustus skridt til en helt ny organisering af det store byområde og en opdeling af Rom i 14 nye regioner.

De 4 "regioner" omfattede:

Regionens navn: Regionens område:
Regio I Suburana Subura-området (dalen mellem Viminal og Esquilin) og Celio.
Regio II Esquilina Den østlige del af Esquilin (højtoppene Oppio og Fagutal og en del af Cispius).
Regio III Collina Højene Quirinal og Viminal (Collis Quirinalis og Collis Viminalis).
Regio IV Palatina Palatinhøjen og Velia-området.


Litteratur om Rione-systemet:
Staccioli, Romolo A.: Guida di Roma Antica. Biblioteca Universale Rizzoli (BUR). 8.ed., 2000.
- side 13ff.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 9.3.2003 og sidst opdateret d. 22.8.2009