ANNAS ROM GUIDE
Corrado Giaquinto - italiensk maler

1703-1766


Corrado Domenico Niccolò Antonio Giaquinto var født i 1703 i Syditalien, i den lille by Molfetta i nærheden af Bari, som søn af en skrædder der stammede fra Napoli-egnen.

Corrado fik sin første undervisning hos den lokale maler Saverio Porta, der var en ven af familien og fadder ved Corrado's konfirmation i 1714. Hans forældre havde hellere set, at Corrado var blevet præst, men i stedet rejste han i 1719 til Napoli, hvor han kom til at arbejde først i Nicolò Maria Rossi's værksted og senere i Francesco Solimena's.

Efter at have arbejdet en række år i Napoli med en mindre afstikker til Molfetta, rejste Corrado Giaquinto omkring 1723 til Rom for at udvikle sin tegnekunst. Her kom ham under vingerne på Monsignor Ratta og kom til at arbejde i Sebastiano Conca's værksted.

Giaquinto tog dog ikke fast ophold i Rom, han rejste tilbage til Napoli og arbejdede også i perioder andre steder i Italien, men flere gange kom han også senere til Rom for at udføre bestillingsarbejder her.

Den 4.6.1734 giftede Corrado Giaquinto sig med Caterina Agata Silvestri i Kirken San Tommaso in Parione i Rom. Men allerede året efter døde både hans hustru og sønnen Gaspare den 19. februar, hvorefter de blev begravet i Kirken San Lorenzo in Damaso.

Herefter rejste Giaquinto atter bort fra Rom. Han opholdt sig en tid i Torino, men vendte tilbage til Rom i slutningen af 1738, hvor han straks fik flere opgaver og i 1744 var medlem af kunstnersammenslutningen Accademia di San Luca.

Også anden gang Corrado Giaquinto blev gift, foregik dette i Rom, hvor han den 7.1.1745 ægtede Geltrude Maggi i Kirken Santi Quirico e Giulitta.

I 1753 rejte Corrado Giaquinto til Madrid på den spanske Kong Ferdinando VI's opfordring og her fik han status af "hofmaler" og rektor for Accademia di San Ferdinando. I de næste 10 år arbejdede han i Spanien, indtil han besluttede sig til at vende hjem og tilbringe sine sidste år i Napoli, hvor han døde den 18.4.1766.

Af Corrado Giaquinto's værker i Rom kender vi:

I Galleria dell'Accademia di San Luca: maleriet "Immacolata Concezione".

I Kirken Santi Apostoli: "Immacolata Concezione" (oliemaleri fra 1749-50 i det andet kapel i højre side).

I Kirken Santa Cecilia in Trastevere: midtermedaljonen i loftet med motivet Santa Cecilia's apoteose (1725).

I Kirken Santa Croce in Gerusalemme: i hovedskibet: La Vergine Maria, Santa Elena e Costantino; 12 Apostoli (oliemalerier fra 1743); fresker fra 1750-52 med Moses-motiver.

I Kirken San Giovanni Calibita sull'Isola Tiberina: malerier i loft og kor: hovedskibets loft: Gloria di San Giovanni, i tværskibets loft: Treenigheden, engle, en fresko fra 1741, på højalteret: en engel, på prædikestolen: Santa Marta, Sant'Ercolano, San Taurino, Sant'Ippolito (oliemaleri fra 1741), i andet kapel i venstre side: oliemaleri af Sant'Antonio Abbate (1741) .

I Kirken San Lorenzo in Damaso: loftsmalerier i Cappella Ruffo (1735, 1743 eller 1753): Moses og De Ti Bud.

I Kirken Santa Maria del Carmine alle Tre Cannelle: Altertavlen er et maleri fra 1700-tallet. Det er malet på begge sider af lærredet og har måske været brugt som fane ved broderskabets processioner. På forsiden ses "La Vergine che appare ad Elia" ("Jomfru Maria viser sig for Elias") og på bagsiden: "La Madonna consegna lo scapolare a San Simone Stock, che intercede presso di lei per le anime purganti" ("Jomfru Maria overgiver skapularet (skulderklædet) til San Simone Stock, som beder om nåde for sjælene i Skærsilden"). Man kender ikke med sikkerhed kunstnerens navn, men et "C" på forsiden af lærredet antyder, at det måske kunne dreje sig om Sebastiano Conca eller muligvis om Corrado Giaquinto.
--- For enden af korridoren ved siden af alteret ligger til højre broderskabets omklædningsrum, hvor der hænger et maleri af San Filippo Neri malet af Corrado Giaquinto. Det blev i 1808 foræret til Kirken af Grev Rodolfo Brignole Sale.

I Kirken Santa Maria dell'Orto: Battesimo di Gesù (oliemaleri fra 1749-50 i andet sidekapel i venstre side).

I Kirken San Nicola dei Lorenesi: malerier på prædikestolen, kuplen, koret, indgangsvæggen og loftet (1731-).

I Kirken Santissima Trinità degli Spagnoli: Trinità på højalteret (oliemaleri, ca.1749).


Litteratur og links om Corrado Giaquinto:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
Dizionario Larousse della pittura italiana, dalle origini ai nostri giorni. Edizione italiana a cura di Marina Sennato. Gremese editore, 1998.
- side 210f.
Amministrazione Comunale di Molfetta: Corrado Giaquinto.
Amministrazione Comunale di Molfetta: Corrado Giaquinto, le opere (Værker af Corrado Giaquinto).
ArtCyclopedia: Corrado Giaquinto.
Info.Roma: Corrado Giaquinto.
KunstOnLine.dk: Corrado Giaquinto.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 13.11.2007