ANNAS ROM GUIDE

Madonna del Buon Consiglio i Via di Monserrato 125

--- Via di Monserrato nr. 125 ---

Se nr. 68 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

Mellem 2 vinduer på førstesalen af et mindre hus i Via di Monserrato sidder over en firkantet portåbning med gadenummer 125 et af de mange gadealtre, som dette kvarter er så rigt på. Der er et meget stort og iøjnefaldende Maria-alter, hvor en voldsomt ornamenteret stukramme i barok-stil indeholder et olietryk med Jomfru Maria med Jesus-Barnet fremstillet som Madonna del Buon Consiglio.

Denne Madonna-type er egentlig et undergørende Madonna-billede, som oprindeligt blev fundet og dyrket i kirken Santa Maria del Buon Consiglio i byen Genazzano udenfor Rom. Kulten omkring dette billede bredtes derefter til området omkring byen og nåede også Rom, hvor det i løbet af 1700-tallet blev meget populært, især i de kirker, som bestyredes af Augustiner-munke.

Huset, hvor Madonna-billedet er opsat, var i sin tid et 2-fags hus tilknyttet Kirken San Giovanni in Ayno i nabobygningen. I huset boede også en tid Kirkens sognepræst, ligesom man benyttede stueetagen til sakristi.

Huset har også i en periode tilhørt Ricci-familien, hvis store palæ står bagved Kirken ved pladsen Piazza de' Ricci. Denne familie har på et ukendt tidspunkt samlet denne ejendom og nabohuset til venstre i en fælles bygning med fælles facade og indgang i nr. 124.

Det lader imidlertid ikke til at have været denne familie, som har ladet Maria-alteret opsætte. Derimod findes der i arkiverne en forespørgsel dateret 12. September 1797, hvor sognepræsten ved San Giovanni in Ayno (der jo boede i huset) beder om tilladelse til at opsætte et billede af Jomfru Maria over muren til sognehuset - "til offentlig tilbedelse" - samt at opsætte en bedeskammel i sten på gaden nedenfor.

Denne tilladelse fik sognepræsten og vi ved derfor nu, hvem der har ladet Maria-alteret opsætte, men desværre ikke, hvem kunstneren bag den imponerende barokke 1700-tals stukramme er.  Olietrykket indenfor er dog af nyere dato og i forbindelse med en restaurering af facaden i 1952-1953 erstattede det et ældre og meget medtaget maleri af en Madonna Addolorata. Valget af en anden Madonna-type kan måske skyldes, at der tidligere i San Giovanni in Ayno skal have været et billede af en Madonna del Buon Consiglio, som mentes at udføre mirakler.

Edicola med Madonna og Barnet over gadens nr. 125 - cop.Leif Larsson
Edicola med Madonna og Barnet over nr. 125 - cop.Leif Larsson

Rammen er udført i hvidt stuk og har form af en stor strålekrans, der udgår fra billedet i centrum.  Ovenpå strålerne sidder en masse små skyer og keruber, små englebørnshoveder med vinger. Rammen måler 250-160 cm og sidder i en højde af 4,7 meter.  Ved en restaurering sidst i 1900-tallet har man fundet rester af bemaling på den hvide stuk. Keruberne har været svagt cremefarvede, skyerne rosa, stråler og stjerner gyldne, mens den inderste del af rammen har været blåmalet.  

I midten af strålekransen er anbragt  en oval  blåmalet ramme dekoreret med gyldne stjerner.

Billedet indenfor er et olietryk på 78 x 60 cm af Madonna del Buon Consiglio. Man ser her blot Jomfru Maria og Jesus-Barnets ansigter. Stilen er af den byzantinske "Theotokos Eleusa"-tradition, hvor Madonna lægger sin kind mod Barnets kind, mens dette med den højre hånd holder om Moderens nakke og hals og med den venstre hager sig fast i hendes bluseudskæring. Man tolker nogle af maleriets træk (nogle ansigtstræk, nogle elementer i barnets frisure: det delvist barberede hoved med den lille lok i nakken, bundet sammen af et bånd, der falder ned over den venstre skulder) som at maleren, der har fremstillet det originale billede,  har haft særligt kendskab til kunsten fra Asien. 

Jomfru Maria er i en lys, rødbrun kjole og har det meste af håret dækket af et blåt slør med en gylden krone. Barnet er i en lysere kjortel og delvist dækket af en flig af Moderens blå kappe. Baggrunden forneden er blå med gyldne stjerner, mens den øverste del er lys med en flerfarvet regnbue på tværs. Øverst til højre sidder et lille votivhjerte i sølv.

Før i tiden var der under alteret en lille bedeskammel i sten og billedet var forsynet med en baldakin og en lampe, samt nogle andre dekorationer, som kendes fra tidligere afbildinger, men nu er forsvundet. 

 

Litteratur om Madonna del Buon Consiglio i Via di Monserrato 125:
 Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 150.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori. --- Rione VII Regola, Parte II / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1984.
- side 30.
Grioni, John S.: Le edicole sacre di Roma. Presentazione di Carlo Pietrangeli. - Editalia, cop. 1975.
- side 182.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010-. (A spasso con la storia) -
Volume 6: Rioni: VII - Regola, XI - S.Angelo, X - Campitelli. (2015). ------- side 29.
Per le vie di Roma. Le edicole sacre. A cura di Luisa Cardilli. Bonsignori Editore, 2000.
- side 188-189.
Info.roma.it: Madonna col Bambino di Via della Barchetta..
www.borgato.be: Via di Monserrato.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.4.2021