ANNAS ROM GUIDE

Sant'Angelo in Pescheria - kort fortalt

Se nr. 134 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Læs også: Mere om Kirken ----- og: Rundgang i Kirken ---- Plan over Kirken

Dette er en gammel kirke, oprindeligt et diakoni og i starten viet til Apostlen Paulus, San Paolo, mens den først senere overgik til kirkebrug og viedes til Sant'Angelo (Ærkeenglen Mikael = San Michele Arcangelo).

Kirken er bygget i ruinerne af den gamle søjlegang, Porticus Octaviae, idag kaldet Portico d'Ottavia. Rester af dennes let fremspringende indgangsrum ses foran kirkefacaden.

Søjlegangen blev første gang opført under navnet Porticus Metelli i år 146-143 før Kristus, siden blev den ombygget under Kejser Augustus i omrking år 27 før Kristus. Anlægget var i konstant brug til et jordskælv i år 442, der gjorde voldsom skade på komplekset.

I ruinerne byggedes omkring 755-770 efter Kristus det første diakoni, som benyttedes til menighedspleje og fødevareuddeling til sognets fattige og nødlidende. Bygherren var lederen Theodotus, en onkel til den senere Pave Hadrian I.

Fra 1100-tallet kaldtes Kirken Sant'Angelo med tilnavnet "in foro piscium", ved fisketorvet, fordi der i ruinernes skygge og kølige marmorblokke var opstået en markedsplads for fisk.

Kirken er i tidens løb blevet restaureret mange gange og har en lang og spændende historie.

Teglstensbuen i den ydre søjlegang er opført omkring 500-tallet og på denne var der malet våben tilhørende Kirkens Titel-Kardinaler. I det trekantede gavlfelt ovenover har man fundet rester af freskobemaling fra 1200-tallet.

 

Portico d'Ottavia  - cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

Kirken er kun sjældent åbent, man kan dog være heldig ved morgenmessen på hverdage kl.6.30-8, eller den første mandag i måneden, hvor der skulle være adgang fra kl.16-20. Indgangen er via sidedøren i Via di Sant'Angelo in Peschiera. Postadressen tilhører det tilstødende Kloster i Via Tribuna di Campitelli nr.6 A.

I Kirkens 3 skibe kan man se forskellige fresker og malerier fra 1500-1660-tallet. Mest interessant var imidlertid det 2. alter i venstre side, hvor der fandtes en Madonna med Barnet fra 1100-tallet, men denne er desværre for nylig blevet stjålet. På væggen hænger imidlertid et andet Madonna-billede, der muligvis er udført af Benozzo Gozzoli i midten af 1400-tallet. Også det 1. kapel i venstre side og det 2. kapel i højre side, Cappella di Sant'Andrea dei Pescivendoli, er værd at kigge nærmere på.

Portico d'Ottavia  - cop.Leif Larsson..........Oratorio di Sant'Andrea dei Pescivendoli  - cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

Læs også: Mere om Kirken ----- og: Rundgang i Kirken ---- Plan over Kirken

Se også: Alvaro de Alvariis' photostream om Sant'Angelo in Pescheria på Flickr.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 15.2.2015 og sidst opdateret d. 25.2.2015