ANNAS ROM GUIDE

Santissima Trinità dei Pellegrini
--- KORT FORTALT ---

Piazza della Trinità dei Pellegrini (36)

Se nr. 105 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

-- SE OGSÅ: FOTOS fra Kirken -- og: EN RUNDTUR I KIRKEN --
- OG: SE PLAN over Kirke- og Klosterkomplekset på info.roma.it

På hjørnet af Via dei Pettinari og Piazza della Trinità dei Pellegrini står den Kirke, som har givet navn til Pladsen: Santissima Trinità dei Pellegrini.

Santissima Trinità dei Pellegrini - cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

Kirken blev i begyndelsen af 1600-tallet bygget af Lægbroderskabet Arciconfraternita della Santissima Trinità, der fra 1579 af Pave Gregor XIII havde fået overladt et helt kompleks med gamle klosterbygninger, herberg og sygehus, samt Kirken San Benedetto de Arenula, der siden før 1186 havde stået her på hjørnet af vejen ned til floden, hvor den krydsede en anden hovedfærdselsåre, i Antikken kaldet Vicus Stablarius.

San Benedetto-Kirken var gammel og føltes utidsvarende for det voksende Lægbroderskab, der i 1548 var blevet stiftet af San Filippo Neri med det formål at modtage og sørge for de pilgrimme, som kom til Rom. Mange af disse var udhungrede og udmattede efter en lang fodrejse og havde foruden føde og et sted af sove også brug for medicin og pleje af sår og andre dårligdomme. Til dette formål var allerede det store kompleks af bygninger til venstre for Kirken i brug og Lægbroderskabet byggede her videre på det gamle Ospizio dei Pellegrini e Convalescenti.

Den gamle kirkebygning valgte de imidlertid at rive ned i 1587 for istedet at opføre en ny, stor og smukt udstyret Kirke, der nu viedes til deres skytsguddom Den Hellige Treenighed: La Santissima Trinità, med hvis hjælp der kunne tages hånd om pilgrimmene (i pellegrini) samt de svage og syge (i convalescenti).

Arkitekter på byggeriet af den kirke, som vi ser idag, var fra starten Martino Longhi Il Vecchio, som i 1603 blev erstattet af Paolo Maggi. I 1616 kunne bygningen indvies af Kardinal Tiberio Muti, men dog uden facaden, som først blev opført i 1723 efter et projekt af Francesco De Sanctis.

En større restaurering fandt sted i perioden 1847-1853 under opsyn af Antonio Sarti.

Kirken passes idag stadig af Lægbroderskabet Arciconfraternita della Santissima Trinità dei Pellegrini e Convalescenti. Her fejres især følgende helligdage: 1. Søndag efter Pinse: Festa della Santissima Trinità; den 23. Maj: Festa di San Giovanni Battista de Rossi; og den 26. Maj: Festa di San Filippo Neri. Den første søndag i hver måned fremstilles desuden Sakaramentet i "Quarantore", hvilket vil sige 40 timers uafbrudt bøn foran Sakramentet.

Den gamle San Benedetto-Kirke var rejst på et område, hvor der i Antikken stod store komplekser af lagerbygninger, de såkaldte "horrea", og muligvis også lejlighedskomplekser, som man har udgravet murrester af.

Nord for kirkebygningen løb også dengang en gade, der ligesom nutidens Via dei Pettinari løb ned til floden og den bro, som førte over til den modsatte bred. I Antikken var det Pons Valentinianus, idag er det Ponte Sisto.

Øst for Kirken løb til gengæld gaden Vicus Stablarius, som kom fra sydøst og løb mod nordvest op mod Pons Neronianus.

-- SE OGSÅ: FOTOS fra Kirken -- og: EN RUNDTUR I KIRKEN --

Litteratur om Santissima Trinità dei Pellegrini:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte I / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1980. ----- side 3, 10, 22, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 38, 73.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Roma Sacra. Elio de Rosa editore, 13. Itinerario, 1998.
- side 6-ff. .
Vasco Rocca, Sandra: SS. Trinità dei Pellegrini. - Istituto di Studi Romani, Fratelli Palombi Editori, cop. 1979. - (Le Chiese di Roma Illustrate - 133).
Alvaro de Alvariis' fotos på Flickr: Piazza della Trinità dei Pellegrini.
Info.roma.it: Santissima Trinità dei Pellegrini.
Roman Churches: Santissima Trinità dei Pellegrini.
Roma Segreta.it: Ss. Trinità dei Pellegrini.
RomeArtLover: Chiesa della SS. Trinità de' Pellegrini.


Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.2.2023 og sidst opdateret d. 15.3.2023