ANNAS ROM GUIDE
Santi Giovanni e Paolo
Kort om Santi Giovanni e Paolo

Kirken Santi Giovanni e Paolo ligger på Monte Celio ved pladsen Piazza dei Santi Giovanni e Paolo. Man kommer herop fra vestsiden af højen ad den smalle middelalderlige vej Clivo di Scauro og fra østsiden ad Via San Paolo della Croce.

Kirken er bygget på højens vestskråning og klosteret lidt mere mod øst, hvor der i antikken lå det store Claudius-Tempel, Claudianum, som Agrippina rejste for at guddommeliggøre sin afdøde ægtemand Kejser Claudius.

Kirken er meget gammel og der er foretaget spændende udgravninger af tidligere tiders huse under den. Den blev stærkt beskadiget under Alariks plyndring af Rom i 410 og da normannerne under Robert Guiscard hærgede Rom i 1084, nedbrændte en stor del af bygningerne på Monte Celio og kirken blev igen meget ødelagt, men genopbygget sammen med det øvrige område under Pave Paschalis II (1099-1118).

Den er indviet til helgenerne Giovanni og Paolo, 2 kristne officerer i den romerske hær, som ejede et hus her på stedet og som led martyrdøden i år 361. En romersk borger Byzans og hans søn Pammachius indrettede derpå huset til bedehus under navnet Titulus Pammachii og omkring 398 byggedes kirken.

Til trods for mange restaureringer og ombygninger kan dele af den oprindelige kirke stadig ses og facaden er til dels den originale. Bemærk især overbygningen med de 5 buer og 4 søjler fra 300-tallet og forneden en smuk søjlegang fra det 12. århundrede, hvortil der er brugt antikke søjler. Flere søjler er indmuret i facademuren ved siden af indgangsportalen med cosmatisk arbejde (måske fra 1200-tallet).

Det indre af kirken er renoveret i 1700-tallet, men den gamle kirkes murværk og søjlerne og gulvet (hvori der er angivet hvor martyrernes hus lå samt det sted, hvor de led martyrdøden) er stadig for en stor del bevaret. Bagved alteret kan man beundre nogle smukke fresker fra 1255.

Det er muligt at besøge udgravningerne under kirken, her er et romersk hus med hedenske malerier og et hus fra den første kristne tid (måske de to helgeners bopæl) og et middelalder-kapel.

Mere om kirken
Plan over kirken
Plan over den udgravningerne
Mere om udgravningerne
Mere om Titulus Pammachii
Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om kirken
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside