ANNAS ROM GUIDE

Domus Vettius Agorius Praetextatus et Fabia Paulina (uxor)


Dette privathus, en villa ejendom med have, ja måske snarere ligefrem et landsted (i såfald kaldet Horti Vettiani), lå i det 4. århundrede efter Kristus på Esquilinhøjen lidt nord for den gamle Serviske Bymur og byporten Porta Esquilina, der idag kaldes Gallienus-Buen.

Ejendommens udstrækning kan nu aflæses af gaderne Via Rattazzi, Via Turati, Via Cappellini og Via Principe Amedeo. Her har man fundet blyvandrør med ejerens navnetræk indgraveret: Bypræfekten Vettius Agorius Praetextatus og hans hustru Aconia Fabia Paulina.

Lige vest for ejendommen lå Agger, den voldgrav, som befandt sig på ydersiden af Servius-Muren. Graven var dog her blevet fyldt op, så man omkring år 7 efter Kristus kunne bygge slagternes markedsplads, viet af Kejser Augustus og hans stedsøn Tiberius til deres hustru og moder Livia og derfor kaldet Macellum Liviae.

Mellem Markedet og Praetextatus' ejendom løb en gade, som man har kaldt Vicus Fori Esquilini. Markedskomplekset blev restaureret i åreme 367-375, mens Gratian, Valens og Valentinian var kejsere. Og det var netop i denne første periode, i 367, at Praetextatus havde hvervet som Bypræfekt, så han og hans hustru må have døjet med byggerod i længere tid.

Hvornår præcis deres eget Domus var bygget, ved vi ikke. Man har fundet mange rester af huset, som tilsyneladende var forsynet med en række taberner, der var åbne ud mod gaden. Bygningerne har ligesom vejen ligget en lille smule skråt for Via Rattazzi. Nøjagtigt hvor mange af bygningsresterne, som har tilhørt Domus Praetextatus, er svært at sige, for der er udgravet mure helt oppe ved Via Turati og andre helt nede ved Via Napoleone III, men en særlig tæt klynge ligger lige syd for Via Principe Amedeo og her kan man skelne flere rum og nogle halvcirkelformede mure.

Området, hvor Vettius Praetextatus havde sit landsted, var en del af den tidligere kejserlige ejendom Horti Liciniani, som Kejser Gallienus i det 3.århundrede havde skabt ved at sammenlægge landstederne Horti Pallantiani og Horti Epaphroditiani, der tidligere havde været en samlet ejendom under navnet Horti Tauriani.

Horti Vettiani strakte sig måske helt ned til Via Merulana. Landstedet har sikkert været rigt på udsmykning, og udover sjældne planter og træer også været fyldt af fontæner og statuer. I hvert fald har man fundet talrige fragmenter af sådanne og af relieffer og buster, men helt præcist at afgøre fra hvilket af de mange rige landsteder, de forskellige fund stammer, er ikke en let opgave.

I 1872-1873 udgravede man lidt øst for Piazza Fanti en fundamentmur, som dateredes til at være opført i forskellige faser mellem det 2. til det 4. århundrede. Det var i denne mur, at de ovennævnte blyvandrør blev fundet. Da man rev muren ned, fandt man 2 buster af Kejser Hadrian og dennes hustru Vibia Sabina, nogle marmorkar med reliefudsmykning og et Bacchus-hovede, samt en statue, den såkaldte "Auriga dell'Esquilino". Fundene kan idag ses i Musei Capitolini, Palazzo dei Conservatori, Sale degli Horti Tauriani - Vettiani.

---------- Se Oversigt over andre Domus i det gamle Rom ----------


Litteratur og links om Domus Vettius Agorius Praetextatus:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
- 1 : Testi e immagini. --- side 336.
- 2 : Tavole e indici. --- Tav.125a og 126 G.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
- kort nr. 23.
Lexicon topographicum Urbis Romae / a cura di Eva Margareta Steinby. Roma, Edizioni Quasar, 1996-1999.
- Volume Terzo : H-O. 1996. ------ side 203-204
Richardson, L.: A New Topographical Dictionary of Ancient Rome. Baltimore and London, The Johns Hopkins University Press, 1992.
- side 140.

Wikipedia (italiensk tekst): Horti Tauriani.

 

Kort over området
Fotos fra Esquilinturen
Seværdigheder i området
Steder i området
Personer med tilknytning til området
Tilbage til Esquilinturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.5.2013 og sidst opdateret d. 7.5.2013