ANNAS ROM GUIDE
Flora-Templet på Aventin

lå lige nord for oldtidens Clivus Publicius, på det nordøstlige hjørne af nutidens kryds Via di Valle Murcia, Clivo dei Publicii.

Det blev opført i år 240 eller 238 før Kristus af ædilerne Lucius og Marcus Publicius, hvis familie i år 289 havde anlagt den lange vej Clivus Publicius, der i antikken gik hele vejen op ad Aventin fra nutidens Via di Santa Sabina til Viale Aventino.

Templet for Gudinden Flora blev ifølge Ovid opført for en del af de bøder, som ædilerne havde opkrævet for overtrædelser af græsningsretten, og indviet den 28. april.

Flora-Templet lå med facaden ud mod Clivus Publicius og man ved ikke ret meget om dets eksistens. Under Kejser Augustus (år 31 før Kristus - år 14 efter Kristus) blev der på et tidspunkt foretaget en restaurering af Templet og dette gentog sig senere under Kejser Tiberius i år 17 efter Kristus.

Endnu en gang hører vi, at Templet er blevet restaureret, denne gang af et medlem af Symmachus-familien i det 4.århundrede. Herefter er der stille om Templet, der muligvis blev ødelagt under Alarik's hærgen i Rom i år 410, hvor hele bebyggelsen på Aventin led voldsomme skader. I hvert fald lå området i Middelalderen forladt hen som enge og vinmarker.

Men engang var der en tæt bebyggelse i området, hvor der lige på den anden side af gaden lå et Tempel for frugtbarhedsguderne Ceres, Liber og Libera, og lidt længere mod vest et Tempel for Gudinden Luna. En stor brand i år 203 før Kristus ødelagde flere templer, men som man kan se, blev de restaureret og genopbygget.

Mange mennesker færdedes her i kvarteret til og fra det nedenfor liggende Circus Maximus, hvor også festdagene for Gudinden Flora, de såkaldte Floralia eller Ludi Florales - der også var indstiftet af Tempelgrundlæggerne Lucius og Marcus Publicius - blev afholdt hvert forår fra den 28. april til den 3. maj.


Litteratur om Flora-Templet:
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 201
Chini, Paola: Alla scoperta dei templi e dei culti sull'Aventino. (Comune di Roma, Assessorato alle Politiche Culturali, Sovraintendenza BB.CC., Centro Coordinamento Didattico, 89). Roma, Fratelli Palombi editori, 1998.
- side 20f.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione XII, Ripa, Del 2: side 14, 114.

Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om Flora Templet
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 30.1.2001 og sidst opdateret d. 22.5.2007