ANNAS ROM GUIDE
En tur på antikkens Aventin

Aventin var meget bebygget i antikken, mange rige borgere havde store huse og ejendomme her, de byggede badeanstalter til privat brug og til brug for lokalbefolkningen og der blev rejst utroligt mange templer på det forholdvis lille område.

Noget af alt dette kan stadig ses, men det meste er skjult idag eller forsvundet og kan kun aflæses af vejnettet og gadenavnene.

Starter man som foreslået på min nutidige Aventintur nede ved floden og går op ad nutidens Clivo di Rocca Savella, stod der her lige til venstre for trappevejen en statue af Apollo Caelispex, ved det første vejkryds et alter for Kong Evander, dernæst et alter for Jupiter Inventor og endelig øverst oppe et tempel for månegudinden Luna.

Ved nutidens Via di Santa Sabina efter det, der idag er Clivo di Rocca Savella, lå Vicus Armilustrium, på hvis side mod floden der lå et tempel for Consus, en sti ud til floden opkaldt efter laurbærlundene, som højen var bevokset med her, Vicus Loreti Maiori, et tempel for Vortumnus, en privatbolig Domus M. Valerius Bradua Mauricus, det der nu er kirken Santa Sabina, hvor før den romerske matrone Sabina skal have boet.

Derpå fulgte det, der nu er kirken Santi Bonifacio e Alessio, der i antikken skal have været Sant'Alessio's faders hus (Senatoren Eufemianus) og heroverfor lå på den anden side af vejen et tempel for Jupiter Dolichenus.

Drejer man videre mod syd ad nutidens Via di Porta Lavernale, lå der først på hjørneskråningen ud mod floden det bevoksede område Lucus Stimulae og dernæst på sydsiden mod nutidens Via Marmorata en privatbolig Domus Pactumeia Lucilla og en anden privatbolig Domus Vic.Urb. Potitus, mens der på nordsiden af vejen lå Kejser Trajan's villa: Privata Traiani. For enden af vejen lå en byport i Den Serviske Bymur: Porta Lavernalis.

Går man derimod fra Circo Massimo op ad højen ad nutidens Clivo dei Publicii, som i oldtiden hed Vicus Fortuna Obsequens, lå der hernede tilhøjre for vejen et tempel for Ceres og lidt længere væk et for Venus Obsequens og til højre et tempel for Juventas. I det, der nu er Roseto di Roma, lå der et tempel "Dis Paters Temp. (Summarus)" og et tempel for Jupiter Arborator.

Nået op til nutidens Via di Santa Sabina, fortsætter vi så denne gang lige ud af det, der idag på det sidste stykke hedder Via di Santa Prisca, men i antikken var Clivus Publicius.

Her lå på nordsiden af vejen først et Flora-tempel og midtvejs fontænen Fons Scaurianus lige før den nuværende kirke Santa Prisca, der tidligere husede bedehuset Titulus Aquilae et Priscillae, og den nuværende vej Via della Fonte di Fauno.

Bagved kirken lå der på et stort område Sura's Termer og oppe i det nordlige hjørne Solens og Månens Tempel.

På sydsiden af vejen lå der overfor Flora-Templet et Minerva-Tempel og derefter lige før fontænen et Mercur-Tempel og et tempel for Jupiter Liber og nær nutidens Piazza del Tempio di Diana et Diana-Tempel og begved det et tempel for Juno Regina nærved nutidens Piazza Giunone Regina.

Inde midt på højen lå det store badeanlæg Decius' Termer, som stadig mindes med gadenavnet Viale delle Terme Deciane.

Andre "skjulte seværdigheder" er de personer, der har færdedes i dette område i tidens løb, nogle har efterladt sig spor i navnene på de kirker, der står, hvor de i sin tid havde deres huse, som Sant'Alessio, Santa Sabina og Santa Prisca og de romerske kvinder Melania den Yngre , Melania den Ældre og Marcella, som blev kristne og havde den samme åndelige leder til deres bibel-studier, nemlig den hellige Hieronymus, der underviste en hel kreds af romerske kvinder i deres huse på Aventin, mens andre blot har tilbragt en periode i Rom, f.eks. San Domenico, der boede i Chiostro di Santa Sabina.


Andre Turforslag
Steder på denne tur
Seværdigheder på denne tur
Personer på denne tur
Fotos til denne tur
Bykort til denne tur
Bøger/links om denne tur
Restauranter i dette område
Ordliste
Hovedside