ANNAS ROM GUIDE
Maleriet: La Samaritana al Pozzo

Fresken "La Samaritana al Pozzo", "Den samaritanske kvinde ved brønden" (Se foto), menes udført i årene 1654-1661 af en os ubekendt kunstner til refektoriet (spisesalen) i klosteret Monastero di Sant'Eufemia med det tilhørende hjem for unge ugifte piger, Conservatorio delle Zitelle.

Klosteret lå i Rom, i Forumdalen i bydelen Quartiere Alessandrino på vesiden af gaden Contrata Fuscorum di Berta ved gaden San Lorenzo in Ascesa.

Da hele området i 1930'erne blev ryddet for at gøre plads til den fascistiske paradegade Via dell'Impero (nutidens Via dei Fori Imperiali), blev også Monastero di Sant'Eufemia revet ned, men inden da tog man fresken af refektorievæggen og fra 1933 har den været opbevaret i Museo di Roma i Palazzo Braschi. Den blev restaureret i 2006 og derpå fremvist i en særudstilling.

Maleriets tema er Kristi møde med den samaritanske kvinde, som fortalt i Johannes-Evangeliet 4, 7ff. Man mente, at denne beretning, hvor Jesus anbefaler den samaritanske kvinde et mere sædeligt levned, var en passende formaning til de ugifte piger, som måske var kommet i uføre og nu igen bragt på dydens rette vej.

Selve temaet er malet indenfor en buet ramme, der afgrænses af en rektangulær ramme på ca. 255-196 cm. Rammerne er malet som stukrammer og øverst er der malet to guirlander, der samles af en maske på midten. I hver side er der malet et våbenskjold: Pamphilj-familiens og Aldobrandini-familiens. Det er disse skjold, som tillader dateringen 1654-1661, fordi den tidligere Kardinal Camillo Pamphilj netop i disse år lod udføre en renovering og dekoration af klosteret og i 1647 havde frasagt sig sin kirkelige stilling for at indgå ægteskab med Olimpia Aldobrandini.

Giorgio Carpaneto nævner, at der i Via dei Pozzi på en husfacade var et maleri af La Samaritana al Pozzo (- måske en kopi af fresken i klosteret?). Om dette maleri har givet gaden navn eller det hentyder til familien Pozzi eller en brønd i gaden, vides ikke.

Litteratur om Maleriet: La Samaritana al Pozzo:
Zètema, Mostre ed eventi: La Samaritana al Pozzo.
Museo di Roma, Palazzo Braschi: La Samaritana al Pozzo.
Carpaneto, Giorgio: I vicoli di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1995.
- side 210.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 3: side 12.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Ordliste
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Restauranter
Hovedside
cop. Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 18.2.2007 og sidst opdateret d. 4.3.2007