ANNAS ROM GUIDE
Aldobrandini-familien

Rig og magtfuld romersk familie fra 1400-tallet og frem, som i 1592 fik et medlem valgt til pave som Pave Clemens VIII (1592-1605).

Aldobrandini-familien havde ejendomme i Monti-kvarteret, hvor Pave Clemens VIII omkring år 1600 forærede sine nevøer og niecer den store Villa Aldobrandini, som var blevet opført af arkitekten Carlo Lambardi for Vitelli-familien.

Pietro Aldobrandini, født i 1571 i Rom som søn af kirkeadvokaten Pietro Aldobrandini og Flaminia Ferracci og nevø til Pave Clemens VIII. Pietro blev opdraget af præsterne ved Oratorio di Santa Maria in Vallicella og San Filippo Neri. Han studerede jura og blev kirkelig advokat samt Præfekt ved Castel Sant'Angelo i 1592. I 1593 blev han Kardinal ved Kirken San Nicola in Carcere og fik mange betydelige embeder. I 1602-1621 var Pietro Aldobrandini Protektor for den Pavelige Låne- og Pantkasse, Monte di Pietà. Den 10. Februar 1621 døde han i sit palæ i Rom, hvor han blev begravet i Kirken Santa Maria sopra Minerva.

Som nærmeste arving overgik familiens formue og ejendomme til Olimpia Aldobrandini. Hun blev som barn opdraget hos nonnerne i San Sisto-klosteret, men som 16-årig blev hun hentet herfra og i 1638 gift med den ligeledes 16-årige Paolo Borghese, som var nevø af Pave Paul V. Med sig i ægteskabet bragte hun en medgift på 4.000.000 guldstykker og hertugdømmet Rossano. For at bevare slægtsnavnet blev der i ægteskabskontrakten indført, at ét af de børn, som forhåbentlig ville blive født i ægteskabet, skulle have slægtsnavnet Borghese og den næste slægtsnavnet Aldobrandini.

I 1639 donerede Olimpia Aldobrandini en del af sin naboejendom til Kirken Santa Maria in Via Lata, som man nu kunne forsyne med en ny apsis.

Efter en tid døde Paolo Borghese og Olimpia blev derpå i 1647 gift med Camillo Pamphilii, der var nevø til Pave Innocens X. I dette ægteskab fødtes Giambattista Aldobrandini-Pamphilii, som på denne måde forenede de to slægtsnavne.

Olimpia var en begavet og musisk kvinde, som digtede, komponerede og sang, hun var også en religiøs kvinde, som omkring år 1645 gav en sum penge (20.000 scudi) til Ordini dei Minimi, så de kunne opføre Kirken San Francesco di PaolaColle Oppio. Højalteret i samme kirke har en stor stukudsmykket "himmel" med Olimpia's broder Kardinal Baccio Aldobrandini's våbenskjold.

Også andre familiemedlemmer knyttede bånd til områdets kirker, således findes i San Pietro in Vincoli et gravmæle fra 1707 for Kardinal Cinzio Aldobrandini. Mens Olimpia Aldobrandini's anden ægtemand Camillo Pamphilii i årene 1658-1671 lod Kirken Sant'Andrea al Quirinale opføre af Bernini.


Litteratur om Aldobrandini-familien:
Carpaneto, Giorgio: Le famiglie nobili romane. Rendina Editori, 1994.
- side 9ff.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet ca. d. 21.11.2005 og sidst opdateret d. 7.6.2017