ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Madonna del Buon Consiglio,
i Via Cavour nr.288 på hjørnet af Via dell'Agnello
På hørnet af Via Cavour nr.288 og sidegaden Via dell'Agnello i Rione Monti sidder et af mange små gadealtre, edicole sacre, som Rom er så rig på. Her drejer det sig om et oliemaleri på træbund af Jomfru Maria med Jesus-Barnet fremstillet som "Madonna del Buon Consiglio", "Det Gode Råd's Madonna" (se foto).

Alteret er opsat på gadehjørnet i ca.5 meters højde. Det består af en oval stukramme i form af en guirlande dannet af lange blade, der foroven samles af en stuksløjfe. Forneden bæres rammen af to små stukengle Under englene sidder en smuk, buet smedejernsarm, udsmykket med blade, som holder en rund lampekuppel.

Også maleriet er ovalt, ca.1x2 meter, og forestiller Jomfru Maria med Jesus-Barnet. Hun bøjer hovedet let og ser nedad. Barnet trykker sin kind mod Moderens og rækker sin lille hånd mod hendes bryst. Denne attitude er karakteristisk for fremstillinger af "Madonna del Buon Consiglio". Jomfru Maria bærer et slør, og et sjal dækker både hendes og barnets skuldre. Baggrunden er malet i mosaik-mønster og foroven står med guldskrift: "Mater Boni Consili".

Bygningen, hvorpå alteret er opsat, stammer fra 1888, hvor området ved den nyanlagte Via Cavour blev bebygget. Man kender ikke kunstnerens navn, men både maleriet og rammen dateres til det 19.århundrede, maleriet måske så sent som begyndelsen af det 20.århundrede. I de yderste dele ses indflydelse af Jugendstil, mens de inderste dele menes at være ældre. Det er muligt at man har genbrugt en ramme fra en tidligere edicola, måske den som er omtalt af A. Rufini, opsat i 1849 i Via dell'Agnello med et maleri af den sørgende Maria, . "La Vergine Addolorata" ("Den Bedrøvede Madonna", "Mater Dolorosa")

 
Litteratur om Edicola med Madonna del Buon Consiglio:
Per le vie di Roma: le edicole sacre. A cura di Luisa cardilli. Bonsignori Editore, 2000.
- side 118.
Se foto på Chi era costui?: vælg "edicola" og søg på gadenavnet under "cerca via".


Madonna typer
Edicole sacre
Fotos fra gaden
Kort over området
Bøger/links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.11.9.2004 og sidst opdateret d. 17.10.2006