ANNAS ROM GUIDE
Lararium i Via di Santa Maria Maggiore

Af Rodolfo Lanciani's kort Forma Urbis Romae fremgår det, at man i 1613 udgravede et lararium, muligvis med tilknytning til det nærliggende privathus "Domus L. Creperei Rogati" på toppen af Viminalhøjen i Via di Santa Maria Maggiore kort efter Kirken Santa Eufemia al Vico Patricio, som lå på det sydøstlige hjørne af Via Urbana og Via di Santa Maria Maggiore

Det er sandsynligvis denne lille helligdom, som af nogle kaldes Templum Fauni eller Templum Romuli. Desværre blev bygningen jævnet med jorden ved den lejlighed, men Grimaldo lavede en lille akvarel af ruinerne, som vi på denne måde har lidt mere kendskab til.

På Grimaldi's akvarel ser man en bygning med høje søjler på sidevæggene og i midten en meget stor og kraftig bue udsmykket med vinranker og forskellige ornamenter. På hver inderside i buen var der en Lupercus-præst og øverst oppe en rund mosaik af Guden Mars med hævet lanse. Inde i rummet var der et lille alter hævet nogle trin over gulvet. Over alteret var der en mangefarvet mosaik af Ulvinden, der giver die til tvillingerne Romulus og Remus. På teksten, som kunstneren har påført under sin tegning, står at det drejer sig om et lille gammelt tempel for Romulus, beliggende i nærheden af Santa Maria Maggiore, efter Kirken Santa Eufemia på højre hånd overfor Kirken San Lorenzo in Panisperna.

Ifølge arkæologen C. Cecchelli var bygningen opført ret sent, nemlig efter Kejser Julian den Frafaldne's regering (361-363) som reaktion på den omsiggribende Kristendom.

Man mener, at helligdommen, som var viet til Faunus, Romulus eller Lupercus muligvis senere omdannedes til en lille kirke, som fra det 12.århundrede kendes som Santa Maria in Fontana efter den nærliggende kirke San Lorenzo in Fonte. Også eventuelle rester af Santa Maria in Fontana forsvandt under istandssættelsen af Via Urbana.


Litteratur om Lararium i Via di Santa Maria Maggiore:
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 221.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 87.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 3: side 60ff.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.23.
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 76.


Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.1.2005