ANNAS ROM GUIDE
Monastero di San Bernardino ai Monti

Klosteret ved Kirken San Bernardino ai Monti i Via Panisperna blev sammen med Kirken bygget for nonnerne af Franciskaner-Ordenen's underafdeling "Terzo Ordine Regolare" ("Le Terziarie Francescane"), da disse i 1597 blev flyttet fra deres tidligere kirke San Bernardino al Foro Traiano.

De nye bygninger blev indviet i 1625 og Klosteret blev senere udvidet flere gange. Første gang dette skete var i 1669, da nonneklosteret ved Kirken Santa Croce a Montecitorio blev nedlagt og nonnerne derfra flyttede ned til nonnerne i Klosteret ved San Bernardino. De tilflyttede nonner medbragte blandt andet 2 malerier fra deres gamle kirke, som nu fik plads over de 2 sidedøre i San Bernardino.

Le Terziarie Francescane var en af de fattigste nonneordener og i Klosterets arkiv kan man se mange vidnesbyrd om, hvorledes de havde problemer med at få økonomien til at hænge sammen til trods for at de flere gange modtog gaver og arvede pengebeløb fra velyndere og familier i kvarteret, hvor de kendte familier Attavanti, Caroli og Iacobelli boede.

Klosteret modtog nonner fra næsten alle byens stænder og også adelige piger. Novicerne medbragte en "medgift", når de trådte ind i Ordenen og de betalte for kosten og de, der havde råd til det, havde mulighed for at betale for at have en hjælper. De kunne også betale en ekstra sum for at få deres eget værelse eller et værelse til deling med en anden nonne.

Til trods for disse lettelser for enkelte af nonnerne, var livet i Klosteret dog meget enkelt og spartansk, men nonnerne kompenserede ved at dyrke musik og de udvidede det musikalske islæt ved messerne og højtiderne i Kirken.

Til at dække Klosterets udgifter fik nonnerne tilladelse til at åbne et apotek, hvor de solgte medicin sammen bolscher, kager og hjemmevævet stof. Desuden undersviste de unge piger mod betaling og modtog afkast af de arvede ejendomme. Alligevel var der aldrig penge nok og hverken Kirken eller Klosteret blev ordentligt vedligeholdt, men gik langsomt i forfald.

I 1752 blev Klosteret igen udvidet og det strakte sig efterhånden et godt stykke op ad Via Panisperna til venstre for Kirken.

I 1797 måtte nonnerne sælge Kirkens sølvtøj og nogle af møblerne for at kunne betale de skatter, som blev pålagt af Pave Pius VI i forbindelse med Tolentino-traktaten. Og igen i 1806, da den franske besættelsesmagt opkrævede nye skatter, måtte nonnerne sælge ud af deres ejendele.

Under det franske regime i Rom blev Klosteret lukket i 1809 og bygningen blev solgt til privat beboelse. Efter den franske tilbagetrækning og "la Restaurazione" tilbagekøbte nonnerne ejendommen og vendte tilbage til deres Kloster. På et senere tidspunkt flyttede Augustiner-nonnerne fra det lukkede Santa Marta-Kloster ind i Monastero di San Bernardino og boede her sammen med Le Terziarie Francescane indtil begyndelsen af 1900-tallet, hvor bygningen igen blev solgt og derpå ombygget og indrettet til skolen "Istituto femminile Regina Margherita" og Kirken i den forbindelse også blev forladt og lukket.

Idag huser den tidligere Klosterbygning i Via Panisperna nr.255 skolen "Istituto Tecnico per il Turismo Cristoforo Colombo".


Kort om Kirken San Bernardino ai Monti
Mere om Kirken San Bernardino ai Monti
En Rundgang i Kirken San Bernardino ai Monti
Plan over Kirken San Bernardino ai Monti
Bøger om Kirke og Kloster
Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om Kirken
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.11.2005 og sidst opdateret d. 8.11.2009