ANNAS ROM GUIDE
San Lorenzo in Fonte

En Rundtur i Kirken San Lorenzo in Fonte:
KIRKENS YDRE:

Kirkens facade er fra 1800-tallet og i typisk nyklassicistisk stil. Portalen derimod stammer fra det 16.århundrede.

Over portalen er der et buet gavlfelt og på hver side er der to flade høje søjler, der går helt op til frisen, der løber under kirkens trekantede gavlfelt, der spænder over hele facaden. På frisen står "SS Laurentio et Ippolyto Martiribus" ("(Viet) til Martyrerne San Lorenzo og Sant'Ippolito").

Mellem søjlerne er der kvadrer på den nederste del af facaden, mens den øverste del i første sals højde er pudset. Heroppe er der i hver side en niche med et freskomaleri, der forestiller henholdsvis San Lorenzo og Sant'Ippolito (se foto). I midterfeltet flankerer to høje vinduer er buet, tomt felt.

Klokketårnet er fra 1734 ifølge et indgraveret årstal.

San Lorenzo on Fonte i Via Urbana

KIRKENS INDRE:
består af et enkelt skib med sidekapeller og sidealtre.
San Lorenzo in Fonte - højalter

Loftet er i tøndehvælv dekoreret med ornamentale motiver i stuk. Ved indgangen er der i gulvet udskåret en rist, som minde om San Lorenzo's martyrium.

På højre side er der en dør ud til sakristiet. Herude står en buste af Pave Urban VIII, nogle mener at den er udført af Gianlorenzo Bernini, andre at den er af en af hans elever. Over døren står indskriften "Thesaurus Ecclesiae dedit Pauperibus" ("Han gav Kirkens Skatte til de Fattige"), en henvisning til San Lorenzo's levned.

Det højre sidekapel er viet til "Immacolata" ("Den Ubesmittede Undfangelse"), det er bygget i det 17.århundrede, bekostet af Giovanni Cipolla. De malerier, som i sin tid smykkede kapellet, er desværre forsvundet idag.

På højre sidevæg er der et gravmæle fra 1632 for Kardinal Giustino Olivieri. Den afdødes portræt er malet i gavlfeltet ovenover.

Det næste kapel er viet til Madonna Addolorata (se foto) og ikke særlig interessant, modsat tidligere da her på alteret stod et maleri af "Madonna col Bambino tra i Santi Francesco e Onorio" ("Jomfru Maria med Jesus-Barnet mellem Helgenerne Francesco og Onorio"). Billedet var udført af maleren Cavalier d'Arpino og det hænger idag i Kirken San Biagio i Fiuggi. Væggene var dengang også bemalede med fresker af Giovan-Battista Speranza (ca.1600-1640). De er senere blevet overmalet, så man idag kun kan se lidt loftsmaleriet "L'Eterno tra i SS.Carlo e Filippo Neri" ("Gud mellem San Carlo og San Filippo Neri"). Vægmalerierne af helgenerne Pietro og Paolo må man tænke sig til.

Presbyteriet stammer fra 1628 og maleriet på alteret er fra denne tid. Det forestiller "San Lorenzo battezza Ippolito e la sua Famiglia" ("San Lorenzo døber Sant'Ippolito og dennes familie") og er malet af Andrea Camassei. Maleriet erstatter et lignende malet af Giovan Battista Speranza. Dette blev ligesom det ovennævnte maleri flyttet til Kirken San Biagio i Fiuggi. På højre sidevæg ses maleriet "Martirio di San Lorenzo". Det er ligesom maleriet på venstre væg ("Elemosina di San Lorenzo") udført af Marco Caprinozzi i midten af 1700-tallet og opsat her i 1773. Marmordekorationerne i rummet er ligeledes fra det 18.århundrede.

Det venstre sidekapel var også udsmykket med fresker af Giovan Battista Speranza og de er også forsvundet idag. På væggen kan man se en mindeindskrift over Orazio Busino, som i 1631-32 bekostede udsmykningen, bestående af loftsmalerierne "Giudizio Finale" ("Dommedag") og "Santi Petronio e Girolamo" samt vægmalerier af San Marco og San Giovanni Evangelista. I stedet for de forsvundne fresker kan man idag på venstre væg se maleriet "Madonna tra le Sante Margherita ed Elisabetta d'Ungheria" fra det 17.århundrede. Det er først blevet ophængt i kirken i 1972 og stammer måske fra et af de nærliggende klostre, som blev nedrevet i slutningen af 1800- og begyndelsen af 1900-tallet.

I venstre side er der også adgang til kirkens kælder, der udgøres af det gamle romerske hus, som man mener tilhørte centurionen Hippolytos, med det rum, som siges at have været San Lorenzo's fængselscelle. Over adgangdøren står indskriften "Aditus ad Carcerem et Fontem Laurentii" ("Adgang til San Lorenzo's fængsel og kilde").

Huset ved siden af kirken er "Casa degli Oblati", der tilhører det lægbroderskab ("Oblati"), som passer kirken. Ved henvendelse i sakristiet kan man komme herind og se en "Madonna col Bambino", som er udført af Carlo Saraceni omkring 1600.


Fotos fra Kirken
Kirkens historie
Domus Hyppoliti
Oratorio di Sant'Ippolito
Bøger og links om Kirken
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.11.2004 og sidst opdateret d. 9.10.2005