ANNAS ROM GUIDE
Via Capo d'Africa

går fra Piazza del Colosseo lige før Via Claudia og ender blindt ved Via dei Querceti, bag hvilken kirken Santi Quattro Coronati og Ospedale del Celio ligger op ad Monte Celio.

Den moderne vej ligger på det område, hvor der i antikken var bygget gladiatorkaserner, blandt andre Ludus Magnus og Ludus Matutinus, og andre bygninger med tilknytning til forestillingerne i Colosseum.

Sit nuværende navn fik vejen i 1870 til minde dels om den gamle vej Vicus/Clivus Capitis Africae, som svarede til den moderne Via Claudia, og dels om området syd for Colosseum, hvor Parco del Celio med vejene Via Celio Vibenna og Via del Parco del Celio nu ligger, dette område kaldtes i antikken "Caput Africae".

Navnets oprindelse er noget usikker, betegnelsen "Caput" var en vej, et sted, der var endepunktet for flere andre - især store - veje, og dette sted fik så en beskrivende tilføjelse efter et kendetegn i området, for eksempel et monument. Her lader det til, at tilnavnet Africa skyldes de mange afrikanske, arabiske og karthagensiske søfolk og gladiatorer, som beboede kvarteret.

Her ved vejen har der i tidligere tid ligget flere kirker: et kloster med en lille kirke kaldet Sant'Agata ad Caput Africa lå her i den tidlige middelalder, men forfaldt, så Pave Honorius III (1216-1227) fandt det bedst at overflytte nonnerne derfra til klostrene i San Sisto og Santa Bibiana. En anden kirke, som nævnes i ældre tekster, var Santo Stefano ad Caput Africa, som ikke må forveksles med kirken Santo Stefano Rotondo lige i nærheden. Den gamle kirke, som også kaldtes Santo Stefano Caprafice lå oppe ved kirken San Clemente.

Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om Via Capo d'Africa
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside