ANNAS ROM GUIDE
Ludus Magnus

Den Store Gladiatorkaserne, Ludus Magnus, lå på Monte Celio i tilknytning til Colosseum. Man kan se udgravninger heraf ved Via Labicana.

Her boede gladiatorerne og her var der øvelsesarena til kamptræning inden forestillingerne i Amfiteateret.

Kasernen blev opført af Kejser Domitian (81-96 efter Kristus), som også anlagde 3 andre gladiatorskoler i området.

Man lokaliserede kasernen i 1937, men den blev først (delvist) udgravet i 1961, idet omkring halvdelen stadig ligger begravet under gaderne Via di San Giovanni in Laterano og Via dei Santi Quattro. Den begravede del kender vi fra det antikke marmorbykort Forma Urbis Romae.

Det var en rektangulær bygning i teglsten, måske i 3 etager og med en stor indre gårdsplads, hvori der var opbygget et lille amfiteater til brug for gladiatorernes træning med siddepladser til tilskuere. Man kan se den halve cirkel af denne arena ud til Via di San Giovanni in Laterano. Indgangen til bygningen var fra Via Labicana og herfra kan ses en række af gladiatorernes værelser, der vendte ud mod den indre gård.

Ludus Magnus var forbundet med Colosseum med en underjordisk gang, så gladiatorerne kunne komme direkte fra deres omklædningsrum og op i arenaen.

Ovenpå resterne af kasernen byggedes på et tidspunkt (vi kender den i hvert fald fra 1500-tallet) Kirken San Giacomo al Colosseo. Senere opførtes lige i nærheden Kirken Santa Maria delle Lauretane i 1825 og da den blev nedrevet under de senere byggerier, fandt man ved dens facade et stort stykke af en mosaik i sorte og hvide sten forestillende dyrekampe i arenaen, den kan idag ses i det kommunale skattekontor "Esattoria Comunale" i Via di San Giovanni in Laterano ved Via dei Normanni.


Litteratur om Ludus Magnus:
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 188ff
Connolly, Peter og Hazel Dodge: Athen & Rom i Antikken. Carlsen, 1998.
- side 208f.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 61.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- . Rione I, Monti.
- Del 2, side 30f.

Plan over Ludus Magnus
Fotos fra området
Kort over området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.31.12.2002