ANNAS ROM GUIDE
Giardino Carlo Alberto del Quirinale

- ligger ud til Via del Quirinale, til højre for Kirken Sant'Andrea al Quirinale

Foto af statue i Giardino Carlo Alberrto

Denne lille park på Quirinalhøjens sydøstlige del, udfor Via del Quirinale mod nordvest og ovenfor dalen omkring Via Nazionale mod sydøst, mellem Via della Consulta i syd og Via Ferrara og Jesuiternes tidligere Noviciatsbygning ved Kirken Sant'Andrea al Quirinale mod nord, blev anlagt i 1888 i anledning af et statsbesøg af den tyske Kejser Wilhelm II det følgende år.

Kejseren blev indkvarteret i Palazzo del Quirinale overfor parken og da man ønskede at gøre et godt indtryk på gæsten, kastede man et blik på omgivelserne og så, at der overfor Kejserens stuer lå en samling gamle, beskedne og ikke vedligeholdte bygninger, der bestod af to kirker og klostre med tilhørende haver og vingårde. Man havde dog allerede i 1870 besluttet, at man omkring Kongeslottet i Palazzo del Quirinale ville samle de vigtigste offentlige bygninger.

Men for øjeblikket lå her Kirken og Klosteret Santa Chiara al Quirinale, der beboedes af Klarisser-nonner, der ønskede af følge San Francesco d'Assisi's regel og leve i enkelhed og fattigdom, og om Kirken og Klosteret Santa Maria Maddalena, som Sacramentiner-nonnerne i 1839 havde overtaget efter en gruppe Dominikaner-nonner, der her havde levet i klausur.


Nu blev alle nonnerne flyttet andetsteds hen og de gamle bygninger revet ned, så der istedet kunne anlægges et "åndehul" i form af en lille park. Folkeviddet døbte den "Il Giardino del Kaiser": "Kejserens Park", men det officielle skilt ved indgangen siger i dag: Giardino del Quirinale, selvom den også af nogle kaldes Giardino della Consulta, efter det store Palazzo della Consulta, der ligger på den anden side af gaden med samme navn. På kommunens hjemmeside figurerer den idag under navnet Giardino Carlo Alberto.

I første omgang kunne man kun nå at skabe et foreløbigt haveanlæg på stedet ved hjælp af den kommunale overgartner Carlo Palice. Men derefter gik man over til et egentlig parkprojekt, som blev tegnet af den kendte franske havearkitekt Edouard Andrè og udført i årene 1893-1984.

Der blev anlagt en lille sø og en ellipseformet plæne i midten af parken, med stier rundt om og ud til siderne, hvor der blev plantet alle slags buske og træer, både for området almindelige planter og mere eksotiske vækster.

Efter det oprindelige projekt skulle parken have fortsat ned ad højsiden til Via Nazionale, men den kom i stedet til at slutte på et plateau over Via Piacenza. En smuk dobbelttrappe går her ned til indgangen fra denne side.


Foto af statue i Giardino Carlo Alberrto

I år 1900 blev parken udsmykket med en stor rytterstatue af Carlo Alberto di Savoia-Carignano, faderen til den første Konge af det samlede Kongerige Italien. Den blev indviet under pomp og pragt og deltagelse af Kong Umberto I og Dronning Margherita den 14. Marts samme år. Parken kaldes på grund af statuen også: Giardino di Carlo Alberto.

Bronzestatuen og reliefferne på basens sider er udført af billedhuggeren Raffaello Romanelli fra Firenze (1856-1928). Carlo Alberto er iklædt en piemontesisk generals-uniform og på basens sider ses scener fra kampene for det samlede Italien og fra møder i Kongehuset Savoia's gemakker.

Det sted, hvor statuen står idag, er omtrent det sted, hvor Kirken Santa Chiara lå tidligere, og området herfra og til Via della Consulta, hvor Kirken Santa Maria Maddalena i sin tid lå, var i kirkernes levetid dækket af klosterhaver og vingårde. Men tidligere, i begyndelsen af 1500-tallet, lå her dels en vingård tilhørende Ulisse og Leone da Fano og en del af Giovanni Colonna d'Aragona's ejendom. Området mellem statuen og Via Ferrara ejedes på dette tidspunkt måske af en vis Girolamo Genuzio.


----- Se flere fotos fra Giardino Carlo Alberto del Quirinale -----Litteratur og links om Giardino Carlo Alberto del Quirinale:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 746f.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1984.:
- Rione I Monti, Parte 4. A cura di Liliana Barroero. - side 116.
Malizia, Giuliano: Le statue di Roma. Roma, Newton Compton editori, 1. edizione, 1994.
- side 28ff.

Fotos fra området
Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.5.2.2010 og sidst opdateret d. 10.6.2010