ANNAS ROM GUIDE
Via Piacenza
er en gade på sydsiden af Quirinalhøjen, hvor den forbinder Via della Consulta og Via Genova. Den har ligesom mange af de øvrige gader i området navn efter de større byer i Italien, her byen Piacenza i Norditalien.

Gaden ligger halvvejs oppe af skråningen ned mod Via Nazionale og ovenover tunnelen Traforo Umberto I, der fra Via Milano fører trafikken ind under Quirinalhøjen og ud til Largo del Tritone.

Via Piacenza starter i sydvest ved Via della Consulta overfor Vicolo Mazzarino og løber nedenfor de 2 små parkanlæg, som ligger på højtoppen ud til Via del Quirinale. Først "Nuovo Giardino Pubblico", hvorfra sidegaden Via Parma løber ned til Via Nazionale lige inden Via Ferrara med trapperne ned til Via Milano, og derpå, efter den tidligere Jesuitiske Noviciats-bygning og Kirken Sant'Andrea al Quirinale, det lidt mindre anlæg langs resten af gaden, der slutter blindt lige efter Via Genova.

Via Piacenza er som flere af de andre gader på skråningen af nyere dato og har ikke nogen forgængere fra gammel tid. Tværtimod lå der her i Antikken ejendommen Domus Aemiliae Paulinae Asiaticae henover det stykke, hvor Via Milano nu baner sin vej ind i højen. Man har udgravet flere rester heraf, blandt andet et lille haveanlæg og en badeanstalt. Lidt syd for gaden lå kort før Via Genova en fiskedam, mens villaen "Domus Gentis Pomponiae" lå på gadens modsatte side. På gadestykket mellem den tidligere Noviciats-bygning (hvorunder der er fundet rester af et "Brand-Alter") og bagsiden af Palazzo delle Esposizioni lå i 200/300-tallet efter Kristus villa'en Domus Betiti Perpetui Arzygi.

Senere udgjorde området en del af Giovanni Colonna d'Aragona's ejendom og på stykket før Via Milano dele af vingårde og marker tilhørende de to nu forsvundne kirker Santa Maria Maddalena og Santa Chiara. Stykket mellem Via Milano og Via Genova ejedes af Jesuiterne, der holdt til i kirkerne Sant'Andrea al Quirinale oppe ved Via del Quirinale og San Vitale nede i dalsænkningen og havde indrettet et helt speciel haveanlæg ("Orto del Noviziato") på jordstykket der i mellem.


Fotos fra gaden
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.3.2004 og sidst opdateret d. 10.1.2010