ANNAS ROM GUIDE
Via del Viminale
Via del Viminale
Via del Viminale
går fra Piazza del ViminaleVia Agostino Depretis mellem Viminal- og Esquilinhøjene mod nordøst til Largo di Villa Peretti ved Piazza dei Cinquecento.

Gaden krydses først af Via Napoli, derpå støder Via Firenze til på østsiden ved Piazza Beniamino Gigli, så krydser den brede Via Torino og lige før Largo di Villa Peretti støder sidegaderne Via delle Terme di Diocleziano til fra nordvest og Via Giovanni Amendola fra sydøst.

Navnet skyldes Viminalhøjen, Colle Viminale, som ligger syd for gaden. Højen var oprindeligt for en stor del dækket af "vimini", en lille skov af pilekrat.

Vejen blev åbnet af Pave Sixtus V i 1587 og kaldtes dengang Via degli Strozzi eller Strada Strozzi efter Villa Strozzi, som lå her på nordvestsiden af vejen overfor Pavens eget landsted Villa Peretti. Den adelige florentinske Strozzi-familie havde overtaget ejendommen fra Frangipane-familien og tidligere lå der muligvis en markvej ved navn Strada della Vigna dei Frangipani. Vejen følger en antik vejstrækning, der forbandt Subura-kvarteret med Porta Viminalis i den gamle bymur.

Før han blev pave var Felice Peretti udnævnt til Kardinal af Montalto ved Kirken Santa Maria Maggiore og han blev så glad for dette landlige område, at han sammen med sin søster opkøbte mange vingårde for at anlægge en smuk park med et dejligt palæ. En af indgangene til denne ejendom lå ved Via Giovanni Amendola, den kaldtes "Porta Quirinale" og var tegnet af arkitekten Domenico Fontana i 1587. I det hele taget skal vi forestille os disse veje mellem adelens landsteder som smalle og skyggefulde på grund af de høje stenmure, som skærmede landstederne af fra verden udenfor. Senere blev porten flyttet og resterne findes idag i Kommunens Magasin i Testaccio.

Både Villa Strozzi og Villa Peretti forsvandt i slutningen af det 19.århundrede, da området blev voldsomt udbygget, jernbanestationen rejst og de mange nye gader anlagt. Ved den lejlighed var der planer om at forlænge Via del Viminale vestpå nedover Viminal-højtoppen til Via Milano med vejkryds ved Via Venezia og Via Genova. Forslaget gennemførtes dog ikke og de underligt blinde sidegader til Via Palermo samt den brede Via del Viminale, der stopper brat op i Piazza del Viminale, er resterne af denne plan. Den gamle kirke San Norberto all'Esquilino, der lå her på hjørnet, blev revet ned ved denne lejlighed. Idag ligger her en moderne bygning tegnet af arkitekten Marcello Piacentini; den blev åbnet som biograf i 1927.

Også i den lave anonyme bygning lige efter Piazza Beniamino Gigli ligger der en biograf: "Cinema Moderno". Herefter følger i nordøstenden af Via del Viminale de betydelige rester af den sydøstlige runde hjørnebygning, der lå i muren til Diocletian's Termer, "La Rotonda delle Terme di Diocleziano". Her er der i dag indrettet en dejlig restaurant, hvor man kan nyde sit måltid mellem de mere end 1500 år gamle tykke mure. Denne bygning svarer til en anden, den nordvestlige, der idag er indrettet til Kirken San Bernardo alle Terme i Via Torino oppe ved Piazza San Bernardo og Via XX Settembre.

Her ligger også ejendommen med det tidligere "Casa del Passeggero", rekreationssted for jernbanens transitpassagerer tegnet af Oriolo Frezzotti i 1920, og i nr.3 op til Piazza dei Cinquecento "Palazzo dell'ex Collegio Massimo", bygget for familien Massimo af Camillo Pistrucci i 1880'erne. Da dette blev bygget fandt man resterne af en romersk vej, der forbandt Quirinalhøjen med Porta Viminalis i den gamle bymur, samt en sten med en indskrift om slægten Lollia. Man mener derfor, at landstedet Horti Lolliani har ligget her.

På hjørnet af Via Principe Amedeo ligger en beboelsesejendom bygget af Ingeniør Angelo del Vecchio i 1875 og nede ved Via Torino i nr.146: "Istituto di Credito delle Casse Rurali ed Artigiane" eller "I.C.C.R.A.", bygget af Francesco Berarducci i 1924. Det er et 6-etagers moderne hus i armeret cement og glasruder over hele facaden ud til de 2 gader.

På stykket mellem nutidens Via Torino og Via Firenze har man fundet rester af antik brolægning fra veje, der har krydset den nuværende Via del Viminale, én gik i nordøstlig retning op mod den nuværende Via Principe Amedeo og en anden mundede ud omkring det sted, hvor Piazza Beniamino Gigli ligger.

På dette sted lå tidligere villa'en "Casino Strozzi", idag dominerer det store Teatro dell'Opera pladsen og livet på Via del Viminale på dette sted, hvor teatergæsterne afventer aftenens forestillinger på fortovsrestauranterne på gadens østside.

Teatro dell'Opera

Litteratur om Via del Viminale:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 880.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 1078ff.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione XVIII, Castro Pretorio. del 1: side 52, 122ff.

Foto fra gaden
Fotos fra området
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 14.4.2004