ANNAS ROM GUIDE
Via Cimarra

ligger på sydvestskråningen af Viminalhøjen i Rione Monti, hvor den løber parallelt med Via Panisperna mod vest oppe fra højens top fra krydset, hvor også Via Milano og Via di Santa Maria Maggiore mødes, og ned til Via dei Serpenti. På sin vej passerer den sidegaden Via Clementina fra sydøst og krydser Via del Boschetto.

Gadens navn stammer fra det palæ, som familien Cimarra lod bygge heroppe på højtoppen overfor Kirken San Lorenzo in Panisperna i 1736. Palazzo Cimarra ligger her stadig og er idag ombygget og indrettet til politistation.

Vi befinder os her i det område, hvor antikkens "Gallinae Albae" og "Decem Tabernae" lå, den første omkring sydsiden af Via Panisperna og Via Cimarra og den sidste omkring Via del Boschetto. Tæt herpå byggedes i det 1.århundrede efter Kristus badeanstalten "Terme di Olimpiade", Olympia's Termer i området omkring Via Clementina og Via dei Capocci.

I Middelalderen lå området efterhånden øde og forladt hen og en tid tilhørte det nonnerne ved San Lorenzo in Panisperna.

I 1700-tallet byggedes der en del palæer i gaderne omkring, hvoraf flere blev anlagt eller udbedret i disse år, Via Clementina blev for eksempel anlagt i 1734 af Pave Clemens XII. Palazzo Cimarra menes tegnet af arkitekten Ferdinando Fuga, som samme år (1736) havde afsluttet byggeriet af den nærliggende Kirke Bambin Gesù.

I Via Cimarra nr.51 sidder et af de små gadealtre, som Rione Monti er særlig rig på: i en oval stukramme fra det 18.århundrede sidder et freskomaleri af "Den Hellige Familie", men man kan også se rester af lærred, som har tilhørt et maleri, der engang har siddet i rammen. De forskellige kilder taler om en fresko af Maria Assunta (Maria's Himmelfart) fra det 18.århundrede, et maleri af Den Hellige Familie (1912) og et maleri af Jomfru Maria med Jesus-Barnet fra det 19.århundrede. Det nuværende maleri stammer sikkert fra det 20.århundrede.

Huset, hvorpå alteret sidder, har over den med volutter smukt indrammede indgangsdør en plade med en indskrift, der fortæller, at ejeren i 1803 var en vis Vincenzo Annibaldi. Gesimsen under tagudhænget er dekoreret med en hammer omgivet af to lilier og 2 otte-kantede stjerner.Litteratur om Via Cimarra:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 285.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione XI, Monti. Del 3: side 152.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.23.

Per le vie di Roma: le edicole sacre. A cura di Luisa Cardilli. Bonsignori Editore, 2000.
- side 110.


Fotos fra området
Kort over området
Kort over turen
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 31.10.2004