ANNAS ROM GUIDE
Supplizio ad lupam : afstraffelserne på Piazza San Giovanni

I Middelalderen og den tidlige Renæssance foregik der visse afstraffelser på Piazza di San Giovanni in Laterano. De omtales som findende sted "ad lupam": ved ulvinden. Det vil sige den bronzestatue af en ulvinde, som idag kan ses i Musei Capitolini, men som dengang stod på en hylde, der var opsat på resterne af en gammel tårnbygning kaldet Torre degli Annibaldi. Dette tårn stod omtrent der, hvor Obelisken idag knejser, og tæt herved stod også et gammelt elmetræ, som ligeledes spillede en rolle i afstraffelserne.

I træet hængtes forbrydere og på tårnmuren fastnaglede man de afhuggede hænder fra forbrydere, som havde stjålet fra Kirken. I Lateran-arkiverne findes en gammel tegning fra omkring 1438, hvor man kan se det skrækkelige skue. (link til tegning - kun dele heraf kan ses)

Tegningen forestiller en bestemt afstraffelse, som fandt sted i 1438. Den romerske historiker Stefano Infessura har omtalt forbrydelsen således:

I April måned stjal to ansatte ved Kirken San Giovanni in Laterano, Capocciola og Garofalo, samt en kannik ved navn Nicola da Valmontone, nogle ædelsten (safirer, diamanter, ametyster og perler) fra Kirkens relikvieskrin indeholdende San Pietro's og San Paolo's hoveder.

Forbryderne forsøgte at sælge tyvekosterne og en vis Servestro de Pallone købte en meget værdifuld perle for 30 dukater. Men der opstod en uenighed mellem guldsmeden og Servestro og således rygtedes sagen. Da man fandt ud af, hvem sælgeren var, blev mistanken straks vakt og "misser Nicola de Valmontone" blev anholdt. Kanniken påberåbte sig sin uskyld, han havde ikke vidst noget om sagen og havde blot opbevaret perlen for sin nevø Garofolo. Under forhøret viste det sig så, at han ikke var ukendt med tyveriet, og det endte med at alle ædelstenene kom for dagen og blev bragt tilbage til Kirken med en stor procession den 22. August. Heri deltog også Roms Senator og Kommunens højeste embedsmænd. Senatoren oplæste en bulle der udstødte forbryderne af den katolske kirke.

Den 4. September blev forbryderne derpå degraderet foran højalteret i Kirken Santa Maria in Aracoeli og bagefter blev de indsat i et bur på Campo de' Fiori. Dette blev hejst op, så det hang og svævede i luften - til hån og spot og spe for alle forbipasserende.

I dette bur tilbragte forbryderne 4 dage. Så fik Capocciola og Garofalo bundet fødderne sammen og båndene blev fastgjort på et par heste, som derpå trak mændendes kroppe efter sig i sølet til Piazza di San Giovanni, hvor den egentlige og endelige afstraffelse skulle finde sted. Hvad angik Kannik Nicola, fik han en løkke om halsen og blev sat bagbundet på et æsel, som derpå blev trukket gennem byen, så alle tilskuerne kunne håne den formastelige.

Da optoget med fangevogtere, soldater, embedsmænd, repræsentanter for Kommunen og Kirken, præster og nysgerrige nåede til Piazza San Giovanni blev "messer Nicola" hængt i elmetræet, mens Capocciola og Garofalo fik højrehænderne hugget af og derpå blev fastbundet til pæle i det store bål, som var klargjort og herefter blev antændt.

De afhuggede hænder blev derimod sømmet fast til tårnmuren til venstre for hylden med ulvinden.

På den ovenfornævnte tegning kan man se denne del af afstraffelsen. Yderst til venstre trækkes de to tyve hen ad jorden bundet ved fødderne til et par heste. Ved siden af ses elmetræet med en hængt mand dinglende fra sine grene. Midt i billedet ses tårnet med den berømte statue af den romerske ulvinde og ved siden af 2 afhuggede hænder sømmet ind i muren. I højre side ses de to knælende forbrydere, som er ved at få hænderne hugget af, mens en præst beder for dem med et hævet kors. Yderst til højre flammer et bål, hvor tyvene brændes.

Tegningen har påskriften "Il supplizio di Garofalo e di Nicola da Valmontone al Campo Lateranense "ad lupam", a. 1438": "Garofalo og Nicola da Valmontone's straf på Campo Lateranense "ved ulvinden" i år 1438". Man kender ikke tegnerens identitet.

En anden tegning, som ligeledes findes i Infessura's bog, forestiller de 3 forbydere i buret på Campo de' Fiori. (link til denne tegning)

Området i 1576 iflg.Mario Cartaro:

1: Basilica di San Giovanni in Laterano, sidefacade
2: Battistero S.Giovanni in Fonte
3: Patriarchio
4: Scala Santa
5: Sancta Sanctorum / Oratorio di San Lorenzo
6: Taberna della Sposata
7: Arcus Basilidis
8: Ospedale del Salvatore
9: Chiesa di Sant'Angelo (Michele)
10: Tidligere Palazzo dei Novelli
11: Cimitero dell'Ospedale
12: Vigna dello Spedale di San Giovanni
X: Acquedotto Neroniano

SE: Kort over området mellem Via di Santo Stefano Rotondo og Via dell'Amba Aradam igennem tiderne

 

Kort over området omkring Piazza di San Giovanni in Laterano i 1576. Efter Mario Cartaro.

Litteratur om Supplizio ad lupam:
Infessura, Stephanus: Diario della città di Roma.side 36-38. On open library.org .
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.37.
Lanciani, Rodolfo (Amedeo): Storia degli scavi di Roma, e notizie intorno le collezioni romane di antichità. Roma, Edizioni Quasar.
Volume Primo: 1000-1530. 1989. --- s. 57, 58.
Rendina, Claudio_ Roma, giorno per giorno : la cronologia della Città Eterna dalla fondazione, 753 a.C., ad oggi attraverso eventi politici, fenomeni religiosi e sociali, personaggi e manifestazioni, feste e curiosità. 1.ed. Roma, Newton Compton editori, 2008. (Quest'Italia. Collana di storia, arte e folclore, 354).
- side 340.

Tilbage til:
Celioturen
Esquilinturen

Fotos fra:
Celio-området
Esquilin-området

Kort over:
Celio-området
Esquilin-området

Seværdigheder i:
Celio-området
Esquilin-området

Steder i :
Celio-området
Esquilin-området

Turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.5.2012