ANNAS ROM GUIDE

Festen Natale di Roma

Roms grundlæggelse, "Roms fødselsdag"


Regnes for sket i år 753 før Kristus

Fejres hver år den 21. April

Ifølge den gamle romerske legende, som blandt andet fortælles af Varro, blev Rom grundlagt af Romulus den 21 April år 753 før Kristus. Og selvom det kun drejer sig om en legende fejres denne dag hvert år som byen Roms "fødselsdag".

Årsdagen for Rom grundlæggelse faldt i Antikken sammen med festdagen for Gudinden Pales. Og i 1400-tallet fejredes netop denne fest af humanisten Pomponio Leto og medlemmerne af hans Accademia Romana.

I gennem årene har festen naturligvis ændret karakter, og den betydning, som man har lagt i begivenheden ligeledes. Man kunne tale om "Civilisationens vugge", det spæde grundlag for et samlet Italien og lignende, men i mange år var festen ganske lokal og fejredes indtil Italiens samling i 1870 som en typisk romersk fest med optog og fyrværkeri.

Med Italiens samling og omdannelse til ét Kongerige blev festdagen udbredt til et større område, hvor man fejrede grundlæggelsen af det samlede Italiens hovedstad og fra 1871 hejstes det italienske flag på denne dag på tårnet på Campidoglio. Samme sted hvor man til festen i 1875 med magnesiumlys tændte "den italienske stjerne".

Dagen fejredes og fejres på forskellig vis med mange arrangementer. I 1887 indviedes et monument for Galileo Galilei, i 1908 åbnedes Ponte Gianicolense, i 1909 holdtes der en koncert af Pietro Mascagni og man indviede et monument for Carducci, i 1911 afholdtes en international konkurrence om digte på latin, i 1917 åbnedes Passeggiata Archeologica, i 1919 spillede man for første gang "Inno a Roma" ("Hymne til Rom" ) af Giacomo Puccini, og i 1925 indviedes udgravningen af Foro di Augusto.

Under fascismen ladedes "Roms fødselsdag", "Natalis Urbis" med voldsom symbolik, kult af magtens Rom, Imperiet, og den "fornyede og rensede" italienske nation. På den 21 April kom også den nationale fest for arbejdet og nationen, "Festa Nazionale del Lavoro e della Nazione", til at ligge, og således kunne dagen benyttes til at fremhæve den tidligere storhed og fremvise de nye fremskridt, arbejder og projekter, som ifølge Mussolini skulle bringe datidens Rom op på højde af fortidens. Fra 1926 udvidedes festlighederne derfor med blandt andet optog af romerske skoleelever mellem de antikke ruiner og gymnastikopvisninger. På denne særlige dag blev det også skik at indvie nye skoler, offentligt byggeri, gader, udgravninger og meget andet, hvoriblandt kan nævnes åbningen af Villa Aldobrandini, Villa Celimontana og Parco del Colle Oppio.

Under Anden Verdenskrig var festlighederne mere beskedne, men efter krigen blev dagen ført tilbage til sin oprindelige betydning: byen Roms grundlæggelse, og hovedvægten blev lagt på det historiske aspekt. I perioden mellem slutningen af 1940'erne og 1964 afholdt man en enkel ceremoni på Capitol, som regel i Sala Orazi e Curiazi i Musei Capitolini, med en tale af en romersk historiker og måske præmiering af en særlig indsats for Rom.

I 1964 udvidedes festen til at involvere romerne mere. Der kom taler af borgmesteren, politikere og kulturpersonligheder, forskellige kulturelle arrangementer og præmieringer, gratis museumsadgang, koncerter på byens pladser. Og specielle begivenheder som f.eks. fornyelsen af pagten med Roms venskabsby Paris i 1994 og opsætningen af kopien af Marcus Aurelius-rytterstatuen på Piazza del Campidoglio i 1997. I 1999 fejrede man neurologen Rita Levi Montalcini's 90-års fødselsdag.

De senere år er den 21 April blevet dagen for åbninger og indvielser af større værker. I 2000 genåbnedes Musei Capitolini, i 2002 åbnedes Auditorium Parco della Musica, i 2004 byggeriet af den nye "Fiera di Roma", i 2006 åbnedes Museo dell'Ara Pacis og i 2007 museumskomplekset Macro Future al Mattatoio.

Men derudover er Natale di Roma en folkelig fest, der fejres med sportskonkurrencer, koncerter, skuespil og fyrværkeri. Og kl.12. ringer klokken på Palazzo Senatorio i hele 10 minutter.

 

---------- Læs om hvordan Rom rent faktisk er opstået ----------


Litteratur om Roms fødsel:
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton editori, 2. edizione, 2003.
- side 1036-1037.
Wikipedia: Natale di Roma.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas om Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.4.2010 og sidst opdateret d. 15.6.2010