ANNAS ROM GUIDE
Matronalia-festen

Hvert år den 1.marts afholdtes Matronalia-festen til ære for Gudinden Juno Lucina i denne Tempel Aedes Iunonis Lucinae øverst oppe på Colle Oppio højtoppen Cispius.

Juno Lucina var gudinde for lys og fødsel og i festen deltog alle de gifte koner (matronae) for at takke Gudinden for at have bragt fred mellem romerne og sabinerne. Efter legenden skulle dette have fundet sted omkring 750 før Kristus kort efter Roms grundlæggelse.

Ovid beretter om begivenheden, at sabinerne blev rasende efter at romerne havde bortført deres kvinder for at befolke deres nygrundlagte by. De belejrede derfor Rom, men de bortførte kvinder, som havde fundet sig godt tilpas med deres nye ægtemænd og vilkår, ville gerne undgå en blodig krig mellem deres mænd på den ene side og deres vrede fædre og brødre på den anden. De bad derfor til Gudinden Juno og hun rådede dem til med deres spæde børn i armene at gå ud mellem de 2 hære og således få dem til at slutte fred.

Forehavenet lykkedes og til minde om dette og for at takke Gudinden byggede romerne et TempelEsquilinColle Oppio på det sted, der hed Lucus Poetelius, hvor der lå en lille skov, som var indviet til Gudinden. Templet indviedes til Juno Lucina og her fejredes fremover hvert år den 1.marts Matronalia-festen.

Lige i nærheden af Templet for Juno Lucina ("lysbringersken") lagde den spæde kristne menighed en helligdom for den kristne Lysets Helgeninde Santa Lucia og her fejrede man lysfest hvert år den 2.februar, muligvis for "at tage glansen af den hedenske fest", som Alfredo Cattabiani udtrykker det i sin "Calendario".


Litteratur om Matronalia-festen:
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 211.
Cattabiani, Alfredo: Calendario. Rusconi, 1989.
- side 130, 137.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 28.8.2003