ANNAS ROM GUIDE
Matteo Catalani

Matteo Catalani var præst fra Sicilien og levede i det 16.århundrede i Rom.

Han var en god ven og elev af præsten Antonio Lo Duca, som kæmpede hele sit liv for at få oprettet Kirken Santa Maria degli AngeliEsquilinhøjen i Rom.

Matteo Catalani, der også var Doktor i Kirkeret, støttede igennem mange år Antonio Lo Duca i hans forehavende og skrev dernæst dennes biografi og historien om Kirkens oprettelse i bogen "Historia dell'erettione della Chiesa di S. Maria degli Angeli in Roma nelle Terme Diocletiane cauate dagli scritti originali di Antonio Duca di Cefalù Sacerdote siciliano, per Matteo Catalani siciliano Prete di Palazolo et V.S.D. ad utilità delle devote persone fedelmente composta".

Det var også Matteo Catalani, som indrettede det første kapel i Kirken, "Cappella del Salvatore", som vi hører om allerede i 1574, men som måske allerede var indrettet tidligere. Det er bygget af billedhuggeren Jacopo Del Duca og indrettet som familie-kapel for Catalani-familien og var tænkt at fungere sammen med det overforliggende kapel, som Matteo Catalani også havde fået råderet over og viet til Jomfru Maria, men aldrig fik udsmykket. De 2 kapeller ligger på hver sin side af det sted, hvor i sin tid Kirkens første træalter stod og hvor Antonio Lo Duca blev begravet. I kapellet findes et alter med familiens våben og de første malerier, som Kirken blev udsmykket med, blandt andet et af alle de personer, som kæmpede for at få Kirken oprettet. På dette maleri er Matteo Catalani også selv portrætteret sammen med Antonio Lo Duca og andre kendte personer. (Matteo Catalani er iført sort dragt og har sort hår, han ser mod højre og står lige bagved Kejser Karl V, som knæler foran i rustning og med pibekrave).

I 1572 kender vi til en gravsten for en Caterina Dorotea Catalani, hustru til Paolo Catalani der måske var broder til Matteo. Familiegravstedet har indskriften "Mattheus Catalani Sicolus Palatioli sibi suis pos eris" sammen med en blomsterkrans.

Matteo Catalani forfattede også andre bøger, blandt andre en om "Madonna di Costantinopoli (Odigitria)" ("Historia della Madonna dell'Itria o vero di Costantinopoli", Roma, 1596) og grundlagde et broderskab i Rom, Palermo og Malta til dyrkelsen af dette Madonna-billede. I Rom i Via Capo Le Case lå der også en Kirke ved dette navn.


Litteratur og links om Matteo Catalani:
Bernardi Salvetti, Caterina: S. Maria degli Angeli alle Terme e Antonio Lo Duca. Roma, Desclée, 1965.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.12.7.2003