ANNAS ROM GUIDE
Santa Caterina di Svezia - helgeninde

Kort om Santa Caterina:

Santa Caterina di Svezia er det navn, som den svenske helgeninde Katarina av Vadstena kaldes i Italien. Hun var datter af den Hellige Birgitta (Santa Brigida) og stormanden Ulf Gudmarsson og levede fra ca.1331-1381.

I 1349 drog Katarina's moder til Rom for at tilbringe Jubelåret der og få en godkendelse af Paven til den nye klosterregel, hun havde skrevet. Opmuntret af sin ægtefælle Egard tog Katarina ned til hende i 1350 og her var hun, da hun fik nyheden om sin mands død. Herefter besluttede hun at blive ved sin moders side i Rom, hvor hun levede et meget ensomt og fattigt liv i bøn og med pleje af syge og fattige.

I 1371 fulgte Katarina sin moder på en pilgrimsfærd til Det Hellige Land. Efter hjemkomsten i 1373 døde Birgitta den 23. juli samme år i huset på Piazza Farnese ifølge nogle, i Klosteret ved Kirken San Lorenzo in Panisperna ifølge andre. Hendes lig blev i hvert fald efter hendes eget ønske anbragt i en antik sarkofag fra det 3.århundrede, som stadig kan ses i Kirkens Cappella di Santa Brigida. Her hvilede det i nogle måneder, indtil det kunne bringes hjem til Sverige af Katarina og hendes broder Birger.

Fra Sverige arbejdede Katarina på at få Birgitta helgenkåret og i 1375 rejste hun atter til Rom for at fremføre den svenske Kirkes ønske for Paven. I 1377 kom hun i audiens hos Pave Gregor XI og den følgende Pave Urban VI stadfæstede Birgitta's klosterregel, men politiske intriger trak helgenkåringsprocessen i langdrag og i 1380 tog Katarina hjem igen uden resultat.

Hun døde i 1381, 10 år før Birgitta's helgenkåring, og Katarina blev selv helgenkåret i 1484 af Pave Sixtus IV, hun fejres den 2. august og nogen steder på dødsdagen den 24 marts.

Mere om Santa Caterina

Bøger/links om Santa Caterina
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.7.12.2004