ANNAS ROM GUIDE
Sant'Ippolito - helgen

død ca. 258 efter Kristus

Centurionen Hippolytos levede i det 3.århundrede efter Kristus og efter sin død blev han helgenen Sant'Ippolito. Han må ikke forveksles med Præsten og Teologen Sant'Ippolito, der døde martyrdøden omkring år 235/36.

Hippolytus var som nævnt soldat med rang af centurion og han boede ifølge legenden i et hus ved Vicus Patricius (nutidens Via Urbana). Det lå tæt ved domhuset, der lå i nærheden af Kirken San Francesco di Paola, og brugtes som fængsel for nogle af de forbrydere, og heriblandt regnedes i perioder de kristne, der ventede på at få deres dom.

I Domus Hippolyti sad blandt andre Diakonen Laurentius fængslet i år 258 og mens Hippolytus fungerede som dennes fangevogter, betragtede han Laurentius' ro og standhaftighed og dybe forankring i sin kristne tro. Han så, hvorledes Laurentius helbredte en blind medfange og til slut blev Hippolytus selv omvendt og ønskede sammen med sin familie at modtage dåben af Laurentius. Legenden fortæller, at denne til dette formål på mirakuløs vis fik en kilde til at springe, men Hippolytus' hus var tilsyneladende også forsynet med et badeanlæg, hvori dåben kan være foretaget. Man kan se resterne af disse rum under Kirken San Lorenzo in Fonte, som er bygget ovenover.

Da Laurentius var blevet henrettet, fortælles det at Hippolytus lod ham begrave og bagefter selv blev arresteret som kristen. Legenden beretter også om hans standhaftighed mod Kejser Decius' tortur, men eftersom Decius herskede flere år tidligere, i 249-251, må man indrømme, at der hersker lidt forvirring om hvornår disse begivenheder egentlig skal have fundet sted.

I hvert fald fortælles det, at Hippolytus blev underkastet tortur, blandt andet blev hans krop revet med en jernkam - som ofte vises på billeder af helgenen. Til sidst døde han martyrdøden: efter at have overværet halshugningen af sine slaver og den gamle amme Concordia blev han bundet til en hest og trukket gennem et brombærkrat. Ofte fremstilles han dog som om han er blevet sønderrevet eller parteret.

Sant'Ippolito er beskytter af fængsler og heste og fejres den 13. august i Vesten, men den 30. august i Østen.Litteratur om Sant'Ippolito:
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 172.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 260.
Giorgi, Rosa: Santi. Dizionari ell'Arte. Electa, 2003.
- side 213f.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.1.11.2004 og sidst opdateret d.28.11.2004