ANNAS ROM GUIDE
Horats, romersk digter

Quintus Horatius Flaccus år 65 - år 8 før Kristus.

Horats var født i Venusia, det nuværende Venosa i Apulien, som søn af en frigiven slave, der var udråber ved auktioner og som flyttede til Rom med sin lille søn for at sikre at han fik en glimrende opdragelse og uddannelse.

Han studerede filosofi i Athen, var soldat i hæren under Brutus i årene 44-42 under borgerkrigen efter Cæsar's død og siden blev han militærtribun og deltog i slaget ved Filippi.

Efter nederlaget vendte Horats tilbage til Italien, men hans faders ejendom var blevet konfiskeret og i en tid ernærede han sig som sekretær ved skatteadministrationen, indtil han i begyndelsen af år 38 før Kristus af Varius og Vergil blev præsenteret for rigmanden Maecenas, som tog ham under sin beskyttelse og gav ham en villa i Sabinerbjergene, hvor han holdt meget af at opholde sig, og han opnåede således en økonomisk uafhængighed. I Rom anskaffede han sig et hus på Esquilin-højen i nærheden af Maecenas' pragtvilla der. Her mødtes alle tidens førende kunstnere, Vergil, Properts, Lucius Varius, Plotius Tucca, Quintilius Varus og Aristius Fuscus.

Kejser Augustus tilbød ham en plads som hans personlige sekretær, som Horats afslog, men han skrev flere digte til Kejseren, blandt andre "Carmen Saeculare" - en lang ode i anledning af de lege og skuespil, som Augustus afholdt i år 17 før Kristus (Ludi Saeculares afholdtes i Rom hvert 100. år).

Horats' skrifter deles i "Epoder" (smådigte efter græsk mønster), "Satirer" (causerier over samtiden), "Oder" (som regel lovsange over vin, elskov og venskab) og "Epistler" (breve på vers). Blandt disse sidste er hans mest berømte værk "Ars poetica" (="Digtekunsten").

Maecenas holdt meget af Horats og bad i sit testamente Augustus om at tage sig af ham, som han selv havde gjort og da digteren døde samme år som sin velynder, blev han begravet ved dennes side.

Litteratur og links om Horats:
Politikens visuelle guide - Rom. Politikens Forlag, 1994.
- side 56.
Verdenslitteraturens Hvem-skrev-hvad før 1914. Politikens Forlag, 1967.
- side 21, 187.
Vers og Prosa i Antikken. Et litteraturudvalg ved Thure Hastrup. Gyldendal, 1975.
- side 225.
Dizionario dei personaggi dell'antica Roma. Newton Compton editori, 1990.
- side 205.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Bøger/links om Rom
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 19.1.2002 og sidst opdateret d. 11.10.2017