ANNAS ROM GUIDE
Giulio Mazzoni - billedhugger, maler og stukkatør

1518 ell. 1525 - ?? (1590?)


Giulio Mazzoni, også kaldet Il Piacentino, var født i Piacenza, måske i 1525, men snarere i 1518, som det oplyses andre steder. Desværre har man ingen viden om hans forældre, fødsel og opvækst i Piacenza, ej heller om hans uddannelse. Hvad man konkret ved, er at han i 1543 opholdt sig i Firenze, hvor han arbejdede i Vasari's værksted med at male altertavlemalerier. Denne mester omtaler ham som sit værk og fortæller, at han har lært ham malerkunstens første principper, men det kan ikke udelukkes, at Mazzoni tidligere var i lære hos en billedhugger i Piacenza eller en anden by i Toscana.

I 1544 fulgte Mazzoni med Vasari til Napoli, hvor denne udførte adskillige værker. I hvilket omfang Mazzoni deltog i arbejdet, er ikke klarlagt.

I årene efter 1546 fik Mazzoni arbejde hos Daniele da Volterra i Rom og uddannede sig her som stukkatør.

I 1556-1560 var han beskæftiget med den omfattende facadedekoration med stukfigurer på Palazzo Spada-Capodiferro, samt med malerier i Palæets indre. Det er sandsynligt, at han allerede omkring 1550 fik denne opgave, efter at Palæet var blevet opført i 1548-1550 for Kardinal Girolamo Capodiferro.

I 1563 udfærdigede han en marmorbuste af den nyligt afdøde Francesco del Nero til dennes gravmæle i Kirken Santa Maria sopra Minerva.

Fra 1576 lader Giulio Mazzoni til at være vendt tilbage til sin fødeby Piacenza.

I 1590 skrev Mazzoni sit testamente den 28. Juli. I dette udnævnte han billedhuggeren Giuseppe Gratoni til eksekutor og arving.

Man kender ikke den nøjagtige dato for Giulio Mazzoni's død i Piacenza, men det må være sket inden den 20. August 1590, da arvingen Gratoni fra denne dag begyndte at fordele de de testamentariske gaver, som Mazzoni havde ladet nedskrive. Da Mazzoni ikke havde efterladt sig nogen livsarvinger, var det udover Gratoni især kunstnerne Giacomo Rocca, som han havde omgåedes i Rom, samt Francesco da Pietrasanta, som blev betænkt med blandt andet nogle buster af romerske kejsere.

 

Af Giulio Mazzoni's værker i Rom kender vi blandt andre:

Udsmykningen af Palazzo Spada ca. 1550-1560. Der lader også til at have været involveret andre kunstnere i projektet: Diego di Fiandra, Tommaso Bosco og Leonardo Sormani.

i Kirken San Giacomo degli Spagnoli, Cappella di Santa Maria Assunta: et maleri bestilt af Constantino del Castillo i 1557.
--- i samme Kirke, Cappella Ramirez de Avellano, udførte Mazzoni udsmykning i 1571-1574, men kapellet blev revet ned i slutningen af 1800-tallet, så værkerne eksisterer ikke længere.

i Kirken Santa Maria degli Angeli: udsmykning af Cappella di Matteo Catalani (senere Cappella Cinque og Cappella del Salvatore) i 1574. I forbindelse med sine malerier i denne Kirke omtales Mazzoni ofte som "Il Piacentino" : "(Maleren) fra Piacenza".

i Kirken Santa Maria del Popolo: en marmorstatue af Santa Caterina i Cappella di Santa Caterina.
--- i samme Kirke og Kapel: stukarbejder,
--- i samme Kirke og Cappella Theodoli: stukarbejder. (1569)

i Kirken Santa Maria sopra Minerva: buste af Francesco del Nero på dennes gravmæle, 1563.
--- i samme Kirke, i Cappella del Rosario: stukarbejder.

i Kirken San Pietro in Montorio: stukarbejder i Cappella Vasari.

i Vatikanet: i Sala Regia: Vægdekoration med 2 figuere (1563).
--- samme sted: indtil 1573 flere malerier.
--- samme sted, i Cappella degli Svizzeri: udsmykning i 1568. Freskerne er dog meget ødelagt og det er svært at se særlige træk. To billeder af San Martino og San Sebastiano på væggene skulle dog helt sikkert være udført af Mazzoni.

 

Litteratur om Giulio Mazzoni:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
- bind 24: side 314-315.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori, 1981.
--- Rione V Ponte, Parte 1V / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione. ------- side 73, 74, 76, 86, 88.
Info.roma.it.: Giulio Mazzoni.
romeartlover.it: Palazzo dei Pupazzi.
Treccani.it: Mazzoni, Giulio.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.1.2023 og sidst opdateret d. 30.1.2023