ANNAS ROM GUIDE
Arco dei Ginnasi

Se nær nr. 13 på Kort over Campo de' Fiori-Turen

"Arco dei Ginnasi" : "Ginnasi-familiens Bue" er egentlig blot en bred, buet porthvælving i husrækken i den højre, østlige side af den smalle gade Via dell'Arco dei Ginnasi, hvorudtil de forskellige dele af Ginnasi-familiens ejendom lå - og ligger.

Familien kom oprindelig fra Norditalien, men var i Rom fra 1500-tallet, hvor flere familiemedlemmer gjorde karriere indenfor den kirkelige administration, en blev pavelig hoflæge og en blev kardinal. Deres bopæl, Palazzo Ginnasi, voksede fra et enkelt palæ til flere sammenhængende bygninger, hvori der også indrettedes en kostskole, Collegio Ginnasi, og et Kloster, samt inkorporeredes en lille, gammel kirke, som lå, hvor de nye huse skød op.

For at skabe sammenhæng og lette kommunikationen mellem kompleksets forskellige dele, der ligger på hver sin side af gaden, lod Kardinal Domenico Ginnasi i 1628 bygge denne porthvælving under en del af det nye palæ, som han var ved at opføre. Ovenover er der en 2-fags, 2-etagers bygning, som har forbindelse til det nye Palazzo Ginnasi og Collegio Ginnasi.

Buen flankeres af flade søjler af store, brudte sten, som fortsætter uden brud op til taget. De to etager har høje, rektangulære vinduer i enkle travertinrammer ligesom Kardinalens bygning til højre, som han lod indrette til Collegio Ginnasi. Øverst på Buen sad Ginnasi-familiens våben, men det er senere blevet fjernet.

Arco dei Ginnasi har i gennem tiden haft flere forskellige navne: Arco delle Botteghe Oscure efter den nærliggende gade Via delle Botteghe Oscure, og Arco della Luna.

 

 

Litteratur om Arco dei Ginnasi:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 119.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori, 1980.
- Rione IX Pigna, Parte Prima / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione. ----- side 28.
Roma segreta: Via dell'Arco dei Ginnasi.
Specchio romano: Antonio Venditti: L'Arco dei Ginnasi - Passaggio cardinalizio.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 7.10.2013 og sidst opdateret d. 28.10.2013