ANNAS ROM GUIDE

Casa di Polidoro Benamati

- Vicolo dei Venti 9-10 - i Rione Regola -

Se under nr. 53 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

 

Det smalle hus med den lysegrå pudsede facade, som står i Vicolo dei Venti nr.9-10, er bygget i 1500-tallet og har på et tidspunkt, måske allerede fra opførelsen, tilhørt en vis Polidoro Benamati fra Gubbio, der var advokat med speciale i både kirkelig- og civilret.

At det var netop Polidoro Benamati, der ejede huset i nr. 10, ses af indskriften i frisen over vinduerne. Her står: "Polido Beneama" - de Eug V I Doct", som tydes: "Polidoro Benamati di Gubbio dottore "in utroque" : "Polidoro Benamati fra Gubbio, Doktor i både civil og kirkelig ret".

I stueetagen er der 3 åbninger, mens de 4 øvre etager kun har hver 2 vinduer, som sidder ude i siderne af den gråpudsede facade. De brede, profilerede travertinrammer om første- og andensalens vinduer slutter i buer med sidefelter og vandrette friser og overliggere. På friserne løber ovennævnte indskrift fra vindue til vindue. På pladsen mellem vinduerne har facaden været bemalet, som det stadig ses på nogle af Roms gamle huse. Også her - som ved flere af gadens øvrige gamle huse - har de øverste etager engang indbefattet en loggia.

I stueetagen sidder indgangsdøren i højre side, i nr. 10, indrammet af travertinstolper, der bærer en bue i teglsten. Ved siden af er der i nr. 9 en firkantet åbning, måske en gammel port, der nu tjener til garage eller butik. Yderst til venstre sidder et tilgitret vindue i profileret travertinramme med fremspringende, profileret, vandret overligger. Den underste vindueskarm bæres af 2 udskårne konsoller i travertin og herunder er der en bred, flad travertinramme, som nu er tilmuret.

Huset er - ligesom naboejendommen i nr. 8A - muligvis tegnet af arkitekten Pietro di Giacomo Rosselli.

Litteratur om Casa di Polidoro Benamati:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 873.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Le Strade di Roma / Claudio Rendina e Donatella Paradisi. - Roma : Newton & Compton editori, 2004. - Volume Terzo: P-Z.
- side 1336-1337.
Info.roma.it: Casa Benamati da Gubbio.
www.borgato.be: Vicolo de' Venti.
RomaSegreta.it: Vicolo de' Venti.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 25.9.2021 og sidst opdateret d. 29.9.2021