,
ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Madonna col Bambino / Liberiana
Piazza Pollarola nr.30-31

Se foto fra borgato.be - og Se foto fra Info.roma.it

Se til højre for nr. 47 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

På førstesalsmuren på det smalle, 2-fags hus fra 1700-tallet, som står i kvarteret Rione Parione, på sydsiden af Piazza Pollarola, og bærer husnumrene 30 og 31, sidder et stort og flot Madonna-maleri, et af de mange små gadealtre, "edicole sacre", som dette kvarter er så rigt på.

Der er tale om en fresko fra 1600-1700-tallet, udført af en ukendt kunstner og indsat i en rektangulær stukramme fra samme periode.

Jomfru Maria vises i trekvart figur, siddende vendt delvist mod højre, med Jesus-Barnet på sit skød. Fremstillingstypen kaldes af nogle "Madonna Liberiana", af andre af typen "Madonna del Buon Consiglio" (det gode råds Madonna). Maria er iklædt en rød kjortel under en stor og vig blå kappe med et lysere slør, hvorpå der er et gult kors. Hun ser lige frem mod beskueren med et åbent og klart blik. På hendes venstre knæ sidder Jesus-Barnet, iklædt en lang brun kjortel, der dækker hans fødder, men ikke hans hænder. Han vender ansigtet opad mod sin Moder, mens han rækker den højre hånd velsignende frem og med den venstre knuger en bog til sit bryst. Engang skal Maria ligeledes have haft en åben bog i hånden, men den ses ikke længere på maleriet. Bag Moder og Barn er aftegnet store gyldne glorier. Maleriets baggrundsfarve er mørkebrun.

Billedet anses som nævnt for at være fra slutningen af 1600-tallet eller begyndelsen af 1700-tallet, men navnet på maleren kendes ikke. Selve fresken måler 120 x 70 cm. Gennem tiden har fresken undergået mange restaureringer, som nærmest har slettet det oprindelige udtryk.

Den omgivende rektangulære og profilerede ramme er af stuk og stammer fra samme periode. Den toppes af et mindre felt med et englehovede, der med spredte vinger skuer ned på maleriet under en dobbelt vandret overligger. Rammen måler 180 x 135 cm. og er anbragt i en højde af 6,7 meter over jorden.

Over rammen sørger en tynd smedejernsarm med en lille lampe for lys til billedet.

Hvad angår identifikationen af denne Madonna som en "Madonna del Buon Consiglio" afvises den idag af eksperterne, da afstanden mellem Maria's og Barnets ansigter er for stor og de ellers plejer at sidde kind mod kind. Meget mere ligner fremstillingen det gamle Maria-ikon kaldet Salus Populi Romani, som findes i Kirken Santa Maria Maggiore, der tidligere kaldtes Basilica Liberiana - derfor benævnelsen "Madonna Liberiana".

En anden fremstilling af denne Madonna-type, Madonna Liberiana, kan ses på et gadealter i Via dei Baullari nr. 130.

Litteratur om Edicola med Madonna col Bambino / Liberiana:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 133..
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010-. (A spasso con la storia)
- Volume 5: Rioni: VI - Parione, IX - Pigna. (2014). ------- side 47.
Per le Vie di Roma : Le Edicole Sacre / a cura di Luisa Cardilli. - Bonsignori Editore, cop. 2000.
- side 180.
borgato.be: Piazza Pollarola.
Info.roma: Madonna col Bambino a Piazza Pollarola.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.7.2023 og sidst opdateret d. 29.9.2023