,
ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Santa Maria in Portico
på Piazza Campitelli nr.2

Se nr. 154 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

På muren til venstre over et vindue i stueetagen på Palazzo Albertoni-SpinolaPiazza Campitelli i kvarteret Rione Campitelli sidder et lille Madonna-billede i brændt og glaseret ler i en rund, mørkegrøn ramme. Det er en kopi af det meget dyrkede ikon, der opbevares i Kirken Santa Maria in Campitelli, som også kaldes Santa Maria in Portico efter de nærliggende ruiner af Portico d'Ottavia.

Bortset fra den runde form er der mange lighedspunkter med nedenstående billede fra Via di Sant'Ambrogio:

Via di Sant'Ambrogio: Santa Maria in Portico-ikon. - cop. Leif Larsson
Via di Sant'Ambrogio: Santa Maria in Portico-ikon. - cop. Leif Larsson

Jomfru Maria sidder med Jesus-Barnet i armene i den afbildingstype, der kaldes Hodighitria. Hun sidder her under en bue mellem 2 egetræer og i hjørnerne er der billeder af San Pietro og San Paolo. Disse dele er udeladt på billedet på Piazza Campitelli, ligesom de 2 flankerende træer og deres grene og blade er lidt andelrledes fremstillet. Men Barnets korssmykkede glorie og den kæde med et kors, som han bærer i sine hænder, er den samme. Denne Madonna-fremstilling kaldes "Santa Maria in Portico".

Det oprindelige billede har en lang og spændende historie, der både omfatter dets oprindelse og dets senere skæbne som et Madonna-billede, der kunne udrette mirakler. Det har derfor adskillige gange været båret i procession, når pesten eller tyrkisk invasion truede Rom. - Læs mere om Santa Maria in Portico her.

Under Madonna-billedet på Palazzo Albertoni-Spinola sidder desuden en lille indskriftsplade til minde om opsættelsen i 1924, 1400-året for Maria's tilsynekomst for Santa Galla i 524. En svungen smedejernsarm med en lille lampe fuldender tableauet.

 

 

Litteratur om Edicola med Santa Maria in Portico:
Gittarelli, Sergio: Le edicole sacre di Roma : a passeggio per le vie di Roma alla scoperto delle Madonnelle. - 1. edizione. - (Roma?) : Edizioni ACM, 2008.
- side 194-195.
Katalog der Mariengnadenbilder : http://archiv.ub.uni-heidelberg.de/volltextserver/7623/ .

- side 105-109.

Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010-. (A spasso con la storia)
- Volume 6: Rione VII - Regola, Rione XI - S.Angelo - Rione X - Campitellii. (2015). ----- side 94.
info.roma.it: Edicola copia della madonna di Santa Maria del Portico a Piazza Campitelli.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 23.11.2015