ANNAS ROM GUIDE

Piazza Campitelli

Se over nr. 149-151 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Piazza Campitelli  - cop.Leif Larsson
cop. Leif Larsson

 

Den aflange og ikke så brede Piazza Campitelli, eller Piazza di Campitelli, som tidligere kaldtes Piazza di Santa Maria in Campitelli efter den Kirke, der ligger på Pladsens sydvestside, er opstået på det område, der i Middelalderen kaldtes Contrada de Campitellis eller Contrada de Campitiello, en forvanskning og sammenskrivning af ordene "campus" ("eng, plads") og "Capitolium", som angav området rundt om Capitol-højen.

En anden forklaring på navnet er "campus teli", som var navnet på den eng, hvor den såkaldte Colonna Bellica stod og hvorfra man i ved begyndelsen af en ny krig kastede en lanse ("telum") i fjendens retning.

I Antikken var Pladsen en del af det indre anlæg mellem buegangene i Porticus Octaviae, hvoraf kun en lille rest idag står nede i den østlige del af Via del Portico d'Ottavia. Som det kan ses af planen nedenfor, var der på Pladsens sydvestside store tempelbygninger, og hvor den går over i nutidens Via Montanara, krydsedes den af den østlige buegang. Der har i tidens løb således været mange bygningsrester og ruiner, hvorpå de senere kirker og palæer er rejst.

Plan over de antikke bygninger mellem nutidens gader og kirker
Plan over de antikke bygninger i nutidens gader

 

Antikke bygninger (med RØDT):
1 : Porticus Philippi
2 : Tempel for Herkules Musarum
3 : Porticus Octaviae / Portico d'Ottavia
4 : Tempel for Juno Regina
5 : Tempel for Jupiter Stator
6 : Curia Octaviae
7 : Tempel for Apollon Sosianus
8 : Tempel for Bellona
9 : Marcellus-Teatret

Nutidens kirker (med BLÅT):
A : S.Angelo in Pescheria
B : S.Ambrogio
C : S.Maria in Campitelli
D : S.Rita da Cascia

 

Se Planen i særskilt vindue!


Idag er Pladsen en smuk samling af smukke barokfacader og ville give et roligt og harmonisk udtryk, hvis ikke de mange parkerede biler forstyrrede billedet.

På Pladsens nordøstside står på hjørnet af Via dei Funari og Via dei Cavalletti Palazzo Patrizi a Santa Caterina, bygget i 1500-tallet på det sted, hvor Middelalderens Torre del Merangolo stod. På den anden side af Via Cavalletti rejser Palazzo Cavalletti sig. Bygningen er fra 1500-tallet, men renoveret i 1600-tallet. Ved siden af ses Palazzo Albertoni-Spinola, opført i begyndelsen af 1600-tallet, det var her familien til den salige Ludovica Albertoni boede. Palazzo Capizucchi er ejendommen hen mod hjørnet af Via Capizucchi. Denne familie har boet her siden 1400-tallet og palæet fra 1500-tallet er blevet udvidet og udbygget i de følgende århundreder. Det gamle Kloster Monastero di Tor de' Specchi blev grundlagt i 1433 af Santa Francesca Romana.

Piazza Campitelli  - cop.Leif Larsson

På sydvestsiden af Piazza Campitelli står overfor Klostermuren Kirken Santa Rita da Cascia, som i 1937-1940 blev flyttet hertil fra sin tidligere plads nedenfor Capitol-højen, hvor den stod til venstre for trappen op til Santa Maria in Aracoeli. Facaden er dog opbygget ligesom den originale fra 1665. Ved siden af Kirken står der endnu et genopbygget hus. Her drejer det sig om arkitekten Flaminio Ponzio's hus fra 1600, der oprindeligt stod i den nu forsvundne Via Alessandrina, som blev revet ned i 1933 da Via dell'Impero (nutidens Via dei Fori Imperiali) skulle anlægges. Foran dette hus og nabohuset, Palazzetto di Lorenzo e Giambattista Stati fra 1619, står en lille fontæne, som er udhugget i 1589 af Pompilio De Benedetti efter en tegning af Giacomo della Porta. Kirken Santa Maria in Campitelli er bygget i 1600-tallet og huser det undergørende Madonna-billedet kaldet Santa Maria in Portico. Kirken siges at være bygget over det hus, hvor Den Salige Ludovica Albertoni blev født. Ved siden af Kirken ligger Klosteret for Ordenen Congregazione dei Chierici Regolari della Madre di Dio. Bygningen er fra 1622, men udvidet i 1724.

For enden af Pladsen står på den anden side af Via della Tribuna di Campitelli Palazzo Caetani Lovatelli, som blev færdiggjort i 1619 af Monsignor Girolamo Serlupi.

Piazza Campitelli fremstår som en udvidelse af gadeforløbet Via Montanara (mod sydøst) - Via dei Funari (mod nordvest). Den krydses heroppe af Via Cavalletti (fra nordøst) og Via della Tribuna di Campitelli (mod nordvest). Mod syd støder gaden Via Capizucchi til fra nordøst, mens Via Montanara fører ud til den store hovedfærdselsåre Via del Teatro di Marcello.

 

 

Litteratur om Piazza Campitelli:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 19.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 225.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 630-631, 757-759.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione X Campitelli - Nuova edizione aggiornata / di Carlo Pietrangeli. - 1992. ------- side 34, 36, 37.
--- Rione XI S.Angelo - 4. edizione riveduta e ampliata / a cura di Carlo Pietrangeli. - 1984. ------- side 32, 86, 92.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Lombardi, Ferruccio: Le piazze storiche di Roma esistenti e scomparse. Newton & Compton, 2001.
- side 345-346.
Info.roma.it: Piazza Campitelli, Roma.

Rome Artlover: S.Maria in Campitelli.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.10.2015 og sidst opdateret d. 27.10.2015