ANNAS ROM GUIDE

Palazzo degli Accetti

--- Via dei Banchi Vecchi nr. 120-124 ---

Se nr. 76 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

Den store bygning med numrene 120-124, som herefter står på hjørnet af Via dei Banchi Vecchi og Via Sforza Cesarini, er Palazzo degli Accetti, opført i 1500-tallet. Huset har 5 høje etager og en meget høj stueetage forsynet med kraftige stenkvadre på facaden. Samme stenkvadre løber også i lodrette felter langs facadekant og hushjørne. De 6 vinduer mod Via dei Banchi Vecchi er indsat i kraftige travertinkarme, som på anden- og trediesalen toppes af vandrette overliggere. Den øverste etage var oprindeligt en overdækket søjlegang, hvor de firkantede mellemrum nu er blevet muret til og forsynet med vinduer. De 2 hovedindgange fra denne gade ligger i nr. 120 og 123.

Mod sidegaden Via Sforza Cesarini har ejendommen 7 fag, hvoraf de midterste 3 kun er i 4 etager med en høj kælder. En høj buet port i en ramme af kraftige stenkvadre rummer i det midterste fag en sideindgang til palæet.

Bagsiden af bygningen vender ud mod den lille, idylliske plads Piazza Sforza Cesarini, der gemmer sig bag en række høje træer, som skærmer af mod trafikken på Corso Vittorio Emanuele II. Fra pladsen findes endnu en indgang i høj kvaderstensramme, mens nogle andre lignende idag er indrettet til butikker. Facaden har fra hjørnet 3 fag i 5 etager og derpå 4 fag i 4 etager. Der er her tale om 2 sammenbyggede huse og vinduesrækkerne korresponderer ikke med hinanden. Over portalen i nr. 40 sidder en lille balkon med smedejernsgitter, båret af travertinkonsoller.

Palæet er som nævnt bygget i 1500-tallet og i 1539 overlod Angelo Paluzzo Accetti det til Muzio Muti. I tidens løb har ejerne været familierne Del Nero, Strozzi og Guerrieri, som ejer bygningen idag. Over nr. 122 sidder mellem vinduerne poå førstesalen en lille indskriftstavle med ejerens navn: "Libera proprietà - di - Giuseppe Guerri(eri)" (se foto fra www.borgato.be). Palæet kaldes idag også Palazzo Accetti Guerrieri.

 

Litteratur om Palazzo degli Accetti:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 153-156.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione V Ponte, Parte IV / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1981. --- side 72, 78, 88.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 14 og 20 (før de nyeste fund).
Le strade di Roma / Claudio Rendina, Donatella Paradisi. - Roma : Newton & Compton editori, 2004.
--- Voume Primo : A-D. ----- side 165-167.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 129.
Alvaro de Alvariis: Via de' Banchi Vecchi.
borgato.be: Strade della Roma Papale: Via dei Banchi Vecchi. (fotos III)
info.roma.it: Palazzo Accetti del Nero.
Romasegreta.it: Via dei Banchi Vecchi.
Wikipedia (italiensk tekst): Via dei Banchi Vecchi.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.4.2019 og sidst opdateret d. 25.5.2019