ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Baldoca

- Via Giulia nr. 167 -

(Se fotos af Alvaro de Alvariis på Flickr)

se nr. 97 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

I Via Giulia nr. 167 står - til højre for Palazzo Cisterna og som hjørnehus mod sidegaden Via in Caterina - et gammelt palæ fra 1500-tallet, som billedhuggeren Guglielmo Della Porta købte og omkring 1570 ombyggede næsten fuldstændigt, ligesom han måske på et tidligere tidspunkt havde ombygget nabohuset til venstre, det såkaldte Palazzo Cisterna.

Della Porta skal have bygget Palæet for at bebo det til sin død i 1577, hvorefter det muligvis gik i arv til hans søn Teodoro Della Porta. I 1742 ejedes bygningen imidlertid af Baldoca-familien og som Palazzo Baldoca angiver GiovanBattista Nolli det også på sit Romkort fra 1748 (søg nr. 696).

Senere overtoges Palæet af Muccioli-familien fra provinsen Le Marche, som virkede i Rom i 1700- og 1800-tallet. I 1900-tallet købte den engelske Ambassadør i Rom, Lord Rennel of Rodd, huset og lod det restaurere i 1928.

Palazzo Balcoca er et højt hus med oprindeligt 4 etager, hvortil kom en senere 5. etage - og endnu senere 2-3 overbyggede og tilbagetrukne tagetager med terrasser og beplantning. (Se foto fra borgato.be).

Palæet har 6 fag mod Via Giulia, hvor indgangen i en høj bue af tilhugne kvadersten ses i nr. 167. På hver side er der her høje vinduer over høje kældervinduer og - de 3 fag til venstre - toppet af små kvadratiske vinduer. Vinduesrammerne er kraftigt profilerede og de høje vinduer hviler på tykke vindueskarme, båret af små buttede konsoller. Under første- og trediesalens vinduesrækker løber en lang smal gesims.

Vinduerne på førstesalen er høje og omgivet af profilerede rammer under kraftige vandrette overliggere, der ligeledes er profilerede. Andensalens vinduer er derimod små og kvadratiske, men i brede profilerede rammer. Trediesalens vinduer er igen høje og i profilerede rammer under det brede og fremspringende tagudhæng uden udsmykning. Bag et langt altangitter skjuler sig tildels den overbyggede 4. sal, der har høje vinduer i profilerede rammer under endnu et tagudhæng, over hvilket de øvrige tagetager gemmer sig.

På hushjørnet er der op til førstesalen anbragt en række tilhugne stenkvadre. Mod Via In Caterina har Palæet 3 fag, hvoraf det nederste til højre er en portbue med husnummer 84. På muren til venstre herfor sidder en lille sten med indskriften "Livello - dell Acqua - Paola - di Ponte - Sisto" : "Akvædukten Aqua Paola's niveau ved Ponte Sisto".

Gennem portalen i nr. 167 kommer man ind i en indre gård, der engang var omgivet af søjlegange, men disse er idag tilmurede, pånær en (se foto af Alvaro de Alvariis). Søjlerne er flade og toppet af doriske kapitæler. For enden af gården er der en niche, der flankeret af halvsøjler omslutter en fontæne (se foto af Alvaro de Alvariis), der består af et lavt rundt bassin, som får vand fra en hane, der ca. 1 meter over jorden er sat på en flad, opretstående sten. Ovenover ses Rodd-familiens våben. I hjørnerne af gården er opstillet kvindestatuer og murene er bemalede (se fotos fra gårdspladsen på Alvaro de Alvariis' Flickr-side).

 

Litteratur om Palazzo Baldoca:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 50-51.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte 3 / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione. ------- side 40, 42-.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Pulvers, Marvin: Roman Fountains : 2000 Fountains in Rome : a complete Collection. Roma, "L'Erma" di Bretschneider, 2002.
- side 434 (nr. 864).
Alvaro de Alvariis: Fotos på Flickr : Palazzo Baldoca Muccioli.
Info.roma.it: Palazzo Baldoca Muccioli.
Wikipedia (italiensk tekst): Palazzo Baldoca Muccioli.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.4.2024 og sidst opdateret d. 3.4.2024