ANNAS ROM GUIDE

Palazzina Pateras / Palazzetto Pateras Pescara

- Lungotevere dei Tebaldi 4-5 / Via Giulia nr. 251 -

Se ved nr. 101 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

Det smalle Palazzina Pateras ligger på en aflang, trekantet grund mellem gaderne Via Giulia og Lungotevere dei Tebaldi, lige vest for Piazza San Vincenzo Pallotti og Ponte Sisto.

Palazzo Pateras mellem Lungotevere dei Tebaldi og Via Giulia - cop.Leif Larsson
Palazzo Pateras mellem Lungotevere dei Tebaldi og Via Giulia - Cop.: Leif Larsson

Ud mod LUNGOTEVERE DEI TEBALDI er det første vi møder, er en lidt højere mur, som er pudset op i en okkerrød farve. På det afgrænsende hjørne er muren forhøjet og bærer på toppen en stor urneformet stenkrukke. Muren toppes af et smedejernsgitter og har nederst 3 firkantede nicher i hvide gipsrammer. En lille port mellem 2 firkantede mursøjler med stenkugler på toppen har fået husnummer 4. Endnu et kort, lavt murstykke skjuler blandt andet en trappe, som fra den indre gård fører op til en terrasse i første sals højde. Denne er omgærdet af smedejernsstakit, bevokset med klatreplanter. En dør fører ind til den lille 3-fags ejendom med høj kælder og tagterrasse, som ligger her mellem den nævnte terrasse og den efterfølgende, lidt smallere terrasse. Denne forbindes med den næste terrasse af en smal brobue over den trappe, der fra Via Giulia ud for Via del Polverone fører op til Lungotevere dei Tebaldi. Trappen kaldes Passetto Pateras.

Denne næste terrasse, som er udført og tilplantet på samme måde, giver adgang til hovedhuset, der ud mod Lungotevere har 5 fag i stueetagen og førstesalen, men kun 4 fag på andensalen, der i højre side afsluttes af en tagterrasse. Facaden på både hovedhus og huset i nr. 4 er pudset op i en lys okker farve på den øverste del, mens den høje stueetage har mørkegråt puds. Vinduerne på førstesalen er indrammet af brede, profilerede travertinkarme. De toppes af høje, pagodeformede gavlfelter og er nederst dekoreret med høje, lyse paneler. Hovedhusets midterfag har her en bred balkondør bag marmorbalustre og flankeret af 2 smalle sidevinduer. Søjlerne langs døren bærer kraftige og fremspringende konsoller, som toppes af en stenbalkon med smedejernsgitter på førstesalen. Altandøren er her kronet af et stort våbenskjold, mens alle vinduer heroppe blot er indsat i profilerede travertinrammer.

En almindelig lille altan med jernstakit sidder på andensalens nordvesthjørne og øverst løber et bredt, udskåret tagudhæng. Endnu en lille terrasse i første sals højde afslutter komplekset mod nordvest. Ejendommen har i nr. 5 en lille dør i stueplan, men hovedindgangen findes i Via Giulia nr. 251, hvor man også kan se opførelsesåret: 1924. Komplekset huser i dag Det Franske Konsulat i Rom. Bygningen, som nogle steder angives at være opført i 1910-1911, er tegnet af arkitekten Marcello Piacentini og kaldes Palazzetto Pateras Pescara (eller Palazzina Pateras). Bygherren var Cesare Pateras Pescara, søn af garibaldineren og patrioten Teodoro Pateras.

VIA GIULIA løber i et meget lavere niveau end Lungotevere dei Tebaldi og den mur, som vi først møder her, efter Piazza San Vincenzo Pallotti, er derfor meget højere hernede end oppe mod floden. Det er en høj okkerfarvet mur med et lille smedejernsstakit foroven og 5 små, aflange, tilgitrede vinduer i travertinrammer sat højt oppe. Bag muren gemmer sig en lille have/terrasse. I gadens nr. 245 sidder en lav, bred dør under et en del højere siddende rundt vindue. Begge dele omgivet af brede travertinrammer.

Over det runde vindue sidder en rund smedejernsaltan, der fortsætter i et langt smedejernsstakit ud for bygningens førstesals terrasse, der efterfølges af selve bygningen med først 2 vinduer med en bue foroven, og derpå af 2 meget høje vinduer i brede, profilerede rammer under høje friser og vandrette overliggere i travertin. I stueetagen er der i brede, profilerede travertinkarme 4 portåbninger, som idag anvendes til garager og værksteder. Den første sidder under førstesalsterrassen og har nr. 246, den næste sidder mellem de 2 bue-vinduer og har nr. 247, mens de 2 sidste sidder under de høje vinduer og bærer numrene 248 og 249.

Et kort murstykke ved siden af bærer en smal terrasse ovenover og slutter i et skråt afskåret hjørne med et rundt vindue i bred travertinkarm, samt en skrå mur, som ved siden af en trappe fører op til Lungotevere dei Tebaldi. Over trappen, kaldet Passetto Pateras, spænder en smal bue, som forbinder terrassen her med en terrasse i den efterfølgende del af komplekset, som her - på trappens vestside - gentager opbygningen og udseendet fra østsiden, dog med et bredere murstykke og en dybere terrasse over en dør af samme type som de øvrige, men her med nr. 250.

Herefter følger hovedhuset, som består af 2 dele, først i 3 etager med 2 fag og dernæst - sammenbygget - i 4 etager med 3 fag. I stueetagen er der 3 kvadratiske vinduer i brede travertinrammer, samt endnu en indgangsdør, der dog her er både højere, bredere og mere udsmykket. Det er kompleksets hovedindgang i nr. 251, indrammet af en bred, profileret karm med foroven flade, kannellerede søjlestykker, der bærer en bred frise med teksten "A FUNDAM" og efter en dekoration med et maskehovede "MCMXXIV" ("Grundlagt 1924"). Facaden afsluttes her med endnu et kvadratisk vindue.

Førstesalens vinduer er indsat i høje, profilerede travertinrammer, som har vandrette overliggere med relief dekoration og fremspring i flere lag. Over nr 251 sidder her et stort, ovalt våbenskjold. Andelsalens vinduer er små og kvadratiske uden ramme, men blot med en vindueskarm, hvorimod trediesalens har brede travertinrammer. Tagudhænget er over denne etage bredt og udskåret, mens det er uden udsmykning over den afsluttende andensal til venstre.

Yderst til højre afsluttes bygningen af en lav et-etagers bygning med en firkantet portåbning i bred travertinramme (nr. 252). Bygningens tag er omdannet til en lille beplantet terrasse skærmet af et højt smedejernsgitter.

 

Litteratur om Palazzina Pateras:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18.
De Guttry, Irene: Guide to modern Rome: from 1870 until today. Edizioni De Luca, 2001.
- side 156.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte III / a cura di Carlo Pietrangeli. - 2. edizione, 1979.
- side 62.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Le strade di Roma / Claudio Rendina, Donatella Paradisi. - Roma : Newton & Compton editori, 2004.
--- Voume Terzo : P-Z. ----- side 1241.
annazelli.com: Lungotevere dei Tebaldi.
Info.roma: Palazzetto Pateras Pescara.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.9.2019 og sidst opdateret d. 5.6.2020