ANNAS ROM GUIDE

Sanctissima Trinitas Scottorum
/ Santissma Trinità degli Scozzesi

- nu erstattet af Kirken San Tommaso di Canterbury -
Se nr. 63 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

På det sted, hvor idag Kirken San Tommaso di Canterbury står i Via Monserrato nr. 45, lå en gammel kirke, som af de engelske tilflyttere i Rom var viet til Treenigheden, Sanctissima Trinitas, og som havde fået tilnavnet "Scottorum" efter det omgivende område, som ejedes og var bebygget af den romerske Scotti-familie, som havde titel af baroner.

I 1192 blev denne Kirke nævnt i Cencio Camerario's kirkekatalog, som en af de vigtigste kirker. Her anføres det også, den får tildelt 2 soldi som donation fra den pavelige kasse: "Sce Trinitati Scottorum II sol".

Til Kirken var knyttet et gammelt Kloster, som også skal være nævnt blandt de 20 vigtigste i datidens Rom. Til Klosteret hørte et lille herberg og hospital for syge og trængende pilgrimme fra England. Dette herberg skal være grundlagt i 700-tallet.

I de 2 Jubelår 1300 og 1350 strømmede store skarer pilgrimme til Rom fra England og satte herbergskapaciteten under pres. Den engelske menighed måtte derfor overveje en udvidelse og i 1361 købte en i Rom boende englænder, John Shepherd som solgte rosenkranse, et hus med en have her i området. Ejendommen solgte han kort efter til den engelske menighed, som lod huset restaurere og indrette som nyt og større herberg og sygehus for de engelske tilflyttere og forbipasserende pilgrimme.

Sammen med herberget, som blev passet af en gruppe englændere, der kaldte deres sammenslutning for Societas pauperum Anglorum, Selskabet for fattige englændere, byggedes i 1363 også en lille Kirke viet til Treenigheden: La Trinità. Denne Kirkes navn blev derfor Santissima Trinità degli Inglesi (Anglicorum) eller Santissima Trinità de Curte Savella, fordi den lå ved gaden, som dengang hed Via de Curte Savella, efter det gamle pavelige fængsel Corte Savella, der stod til venstre for bygningen.

Allerede i 1450 blev komplekset atter udvidet og i slutningen af 1400-tallet blev Kirke og Herberg slået sammen med et andet engelsk pilgrimshjem i Trastevere og dettes titelhelgener Sant'Edmondo og San Tommaso Becket blev føjet til Santissima Trinità's navn. - Læs mere om Kirken San Tommaso di Canterbury.

Senere blev herberget omdannet til religiøst institut og kollegium for engelske studerende i Rom. Dette skete under Pave Gregor XIII (1572-1585), som overdrog ledelsen af komplekset til Jesuiter-Ordenen.

 

Litteratur om Sanctissima Trinitas Scottorum:
Armellini, Mariano: Le Chiese di Roma dal secolo IV al XIX / di Mariano Armellini. Pubblicato dalla Tipografia Vaticana, 1891. (Internetudgave - også på engelsk!)
- side 413-414.
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 13.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte II / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1984. ----- side 44-46.
Keane, Paul: The Martyrs' Cycle from the Church of the Venerable English College. Rome, 2009.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 20 (før de nyeste fund).
Rendina, Claudio: Le chiese di Roma. Roma, Newton Compton editori, 2007. (Tradizioni italiane, 62)
- side 359.
Roma Sacra. Elio de Rosa editore, 12. Itinerario, 1998.
- side 43-47.
The English Hospice in Rome.
Wikipedia (italiensk tekst): Chiesa di San Tommaso di Canterbury (Roma).
Wikipedia (svensk tekst): San Tommaso di Canterbury.
Wikipedia (tysk tekst): San Tommaso di Canterbury.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.10.2020