ANNAS ROM GUIDE

Torre Tofara: Tårn fra Middelalderen i Via dei Chiavari nr.38

Se til højre for nr. 40 på Kort over den midterste del af Campo de' Fiori-Turen

I Via dei Chiavari ses på vestsiden i nr.38, ud for sidegaden Vicolo dei Chiodaroli, et husstykke, som rager noget ud i gadebilledet. (På billedet til højre ses det fremspringende stykke, der med nr.41 begynder lidt nordligere end sidegaden). Det ligner en ganske almindelig okkerpudset husfacade, men det rummer rester af et af Middelalderens mange tårne, muligvis det såkaldte Torre Tofara eller Tor Tufara.

Rester af gammelt murværk, som ved en renovering i 1990 kom for dagens lys, er idag bevaret i den ellers pudsede facade. Muren er bygget i tufsten, hvilket måske har givet anledning til navnet "tofara", som kendes fra nogle dokumenter fra 1387.

Det lader til, at Tårnet har stået på linie med 2 andre tårne i området. Også disse er imidlertid blevet indbygget i naboejendomme og derfor ikke umiddelbart genkendelige.

Det drejer sig om et tårn i Vicolo dei Chiodaroli nr.15 - få meter fra Torre Tofara - og et andet i Via Monte della Farina nr. 30.

Forekomsten af disse 3 tårne på linie har ført til den antagelse, at de er rester af et gammelt besfæstet anlæg, en fæstningsmur, hvori der med regelmæssige mellerum indgik tårne. Til dette anlæg menes at have hørt et hovedtårn og en beboelse.

Hovedtårnet stod på Campo de' Fiori's østside, der hvor nu Palazzo Orsini-Pio-Righetti knejser. Et meget højt tårn er her vist på Tempesta's kort fra 1593. Det kaldtes Torre Arpacasa eller Arpacata.

Rester af fæstningsmuren i tufsten har man derimod fundet ved siden af Torre di Monte della Farina.

Det befæstede område tilhørte fra 1150 Orsini-familien.

Via dei Chiavari. cop. Leif Larsson
Via dei Chiavari. - Cop.Leif Larsson

Quercioli (se litt.note forneden) omtaler også et tårn, Tor Tufara, beliggende i Via dei Giubbonari. Måske det samme tårn, som vi her har behandlet, da det ikke ligger langt fra hjørnet Via dei Chiavari-Via dei Giubbonari. Det skulle da have tilhørt familien Tartari, som også kaldtes Tartari de Turre. I 1337 testamenterede Simeozzo de' Tartari halvdelen af Tårnet til Peterskirken.

 

Litteratur om Torre Tofara:
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 21 (før de nyeste fund).
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 145.
Info.roma.it: Resti di strutture medievali a Via dei Chiavari,
Medioevo.roma: Torre Tofara (Via dei Chiavari 38).

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 10.7.2014