ANNAS ROM GUIDE
Palazzo Ceva

Via Magnanapoli / Via IV Novembre.


Dette palæ ligger dels ud til og langs trappegaden Via Magnanapoli og dels ud til Via IV Novembre og har idag indgang i nr.94b og 95 til de 2 skoler, som bygningen nu huser: Scuola Pubblica Media Visconti og Scuola Elementare Principessa Iolanda, henholdsvis "mellemskole" og "underskole".

Palazzo Ceva blev bygget i 1860 og i hvert fald den sydlige del af bygningen hviler på rester fra Trajan's Marked, hvoraf de udgravede dele ligger rundt om palæet og hvortil der er udsigt fra bygningens sydside.

På palæets vestside ligger Palazzo del Gallo di Roccagiovine, der hviler på resterne af den østlige exedra i Basilica Ulpia, hvoraf andre rester kan ses i udgravningen på pladsen foran.

Palæets bygherrer var den grevelige familie Ceva, der stammede fra Napoli, men var kommet til Rom i 1643.

Palazzo Ceva's facade har en let fremhævet midterdel med en smuk indgangsportal under en elegant balkon, der hviler på 5 konsoller, hvoraf de 4 ender i en konkylie, mens den midterste opdeles af en kvindebuste med halskæde og opsat frisure og en konkylieskal i baggrunden. 2 lange bånd falder ned fra hendes hoved ned til 2 løver, som holder dem i munden.

Stueetagen har en række høje vinduer i almindelige rektangulære rammer omgivet af flade søjler, mens første salens høje vinduer har skiftevis trekantede og buede gavlfelter. Også her er der flade søjler mellem vinduerne. Den øverste etages vinduer er uden udsmykning.

Inden fritlægningen af Trajan's Forum og Trajan's Marked løb der langs palæets sydside en lille vej, kaldet Via eller Vicolo dei Taroli, mellem pladsen foran, Contrata Fuscorum di Berta, og Via Biberatica oppe på højsiden mellem ruinerne af markedsbygningerne.

Palazzo Ceva med Scuola E.Q. Visconti i Via Magnanaopli

På billedet ovenfor ses Palazzo Ceva yderst til venstre langs trappegaden Via Magnanapoli, som fører ned i dalen til Trajansøjlen.

Billederne nedenfor:
På venstre billede et nærbillede af Palazzo Ceva og andre huse, bl.a. Palazzo Laurati, ved Via IV Novembre.

På billedet til højre ses Palazzo Ceva bagved ruinerne af Trajan's Marked samt noget af Via IV Novembre og Palazzo Laurati.

Palazzo Ceva med Scuola E.Q. Visconti i Via Magnanaopli
Palazzo Ceva med Scuola E.Q. Visconti i Via Magnanaopli

Litteratur om Palazzo Ceva:
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 138.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 4: side 40.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 229.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 598.


Plan over Via IV Novembre
Plan over Forumdalen
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop. Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.1.2007 og sidst opdateret d. 25.8.2007