ANNAS ROM GUIDE
Balneum Claudianum

Ifølge den italienske arkæolog Rodolfo Lanciani's kort over antikke rester har man gjort fund fra "Balneum Claudianum" på Quirinalhøjens skråning, hvor nutidens Via XXIV Maggio munder ud i Largo Magnanapoli syd for Via Mazzarino., hvor der er også er fundet rester af ejendommen Domus Claudiorum tilhørende Claudius-familien, der i Antikken spillede en stor rolle i Rom.

Et "balneum" eller "balineum" var et privat bad eller enkelt bad, det vil sige et badeværelse i et almindeligt hus (modsat begrebet "Thermae", der er en mere eller mindre offentlig badeanstalt!).

Navnet på dette private bad var indgraveret på en marmoroverligger og blev kopieret af en af det 18.århundredes epigrafikere. Den fandtes i nærheden af Kirken San Silvestro al Quirinale og der eksisterede også en i et hus i nærheden af ruinerne af Constantin's Thermer. Den første indskrift findes i samlingen CIL (Corpus Inscriptionum Latinarum) som nr. 6.29767.

Man har herfra fundet en mangefarvet mosaik med et skib på vej ind i en havn, der idag findes i Antiquarium Comunale, samt nogle fresker med amoriner, som findes på Museo Nazionale Romano.

På grunden rejste Kejser Constantin mange år senere sit store Thermeanlæg. Idag ligger nogle rester måske under Villa Aldobrandini og Palazzo Rospigliosi's have.Litteratur om Balneum Claudianum:
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Platner, Samuel Ball: A topographical dictionary of ancient Rome. Completed and revised by Thomas Ashby. Oxford University Press, cop.1926.
- side 69.
Richardson, L.: A New Topographical Dictionary of Ancient Rome. Baltimore and London, The Johns Hopkins University Press, 1992.
- side 48.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.3.2004 og sidst opdateret d. 6.12.2008